Bilden är ett montage av piratkopierade klockor och en bild på ströget.
Bilden är ett montage. Konsument Europa vill uppmärksamma svenska turister på hur piratkopior kan ge böter i olika länder. Foto: Stefan Gustavsson/SvD/SCANPIX/Helena Landstedt/TT
Piratkopior

Billiga piratkopior kan bli dyr affär utomlands

Konsument Europa: Piratkopieringen ökar
1:11 min

Innehav av piratkopior kan ge höga böter i Italien, och piratkopierade varor har ofta sämre produktsäkerhet än sina original.

– Vi har haft enstaka fall som fått böter under åren. I år har vi ännu inte fått något, men vi vet att piratkopieringen ökar och att fler handlar, säger Jolanda Girzl.

Hon är chef för Konsument Europa som vill uppmana konsumenter att tänka ett extra varv innan man köper en piratkopierad vara.

Vi vet att piratkopieringen ökar och att fler handlar

De flesta typer av varor piratkopieras, och de har ofta sämre produktsäkerhet än ordinarie varor. Särskilt osäkert är innehåll i leksaker och smink. Utöver bristande produktsäkerhet är det svårt att veta under vilka förhållanden som varan producerats.

I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om en vara är en piratkopia eller inte, men oftast går det att se, menar Jolanda Girzl.

– När det handlar om kläder eller skor är det ofta materialet. Tar man väskor kan det synas på sömmarna, och detaljer som loggor på knappar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".