Kvinna framför stenvägg
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, under sitt besök i Östersund Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio
Utbildning

Gymnasieministern vill åtgärda arbetslösheten med vuxenutbildningar

Anna Ekström (S): För få söker yrkesgymnasium
9:55 min

Gymnasieministern Anna Ekström (S) är på turné i Sverige för att prata arbetskraft och kompetens i olika regioner. På måndagen landade hon i Östersund.

Under besöket i Östersund ska Anna Ekström träffa lokala representanter för arbetsförmedlingen, näringslivet och politiken och prata om hur det ser ut med arbetskraft och kompetens i de olika regionerna.

– Vi har en stor arbetslöshet även om ekonomin går som tåget. Samtidigt finns det många lediga jobb. Lösningen är förstås att se till att arbetslösa får utbildning så de kan ta jobben och då är vuxenutbildning bara viktigare och viktigare. 

Anna Ekström säger också att vuxenutbildningar är viktiga nu eftersom för få söker yrkesprogram på gymnasiet.

 Varför är det viktigt att göra en sådan här resa?

– Det är så lätt att sitta i Stockholm och tycka att man gör ett bra jobb när man skriver lagar. Men folk som jobbar med frågorna måste ha de verktyg de behöver och då tror jag det är supersmart att vara ute och träffa folk och kolla.

 Tidigare har P4 Jämtland berättat om bristen på lärare och svårigheten att rekrytera behöriga lärare i landsbygdsområden. Anna Ekström säger att det behövs flera saker för att locka folk att bli lärare.

– Att göra läraryrket attraktivt handlar förstås mycket om lön men jag tror också att det handlar om att visa uppskattning för det jobb lärare gör. Folk behandlar lärare som leverantörer av betyg och det tycker jag är helt fel.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".