Stor grupp människor marscherar nerför gata.
1 av 2
Runt 170 vuxna och lika många barn gick med i demonstrationen, enligt SVT Jämtland. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Ann-Marie Johansson (S)
2 av 2
Regionråd Ann-Marie Johansson (S) svarar på kritiken. Foto: Janne Nyman/Sveriges Radio
Vården

Ann-Marie Johansson (S) svarar på kritiken efter riks-marsch

Ann-Marie Johansson om BB-demonstrationen
6:09 min

Regionråd Ann-Marie Johansson säger att hon tar till sig av kritiken men att ingen ska vara orolig inför en förlossning på Östersunds sjukhus.

I helgen demonstrerade de som ville visa sitt stöd för förlossningsvården i 16 städer runt om i Sverige, däribland Östersund, under namnet "arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset". Enligt SVT Jämtland hade ungefär 170 vuxna och lika många barn samlats på Stortorget för att delta i marschen som började där för att avslutas med tal i Badhusparken.

Som ett svar till demonstrationen publicerade regionråden Ann-Marie Johansson från socialdemokraterna och Christer Siwertsson från moderaterna en artikel på Region Jämtland Härjedalens hemsida. I den går att läsa att "kvinnor i Region Jämtland Härjedalen kan känna sig trygga med att det finns plats på Förlossningsavdelningen på Östersunds sjukhus".

Men i fredags intervjuade P4 Jämtland barnmorskan Sara Thoursie som sa att situationen för de som jobbar på förlossningsavdelningen är stressad och att de ibland inte hinner gå på toa under ett helt arbetspass.

– Självklart ska det finnas tid att ta rast men när man jobbar inom akutsjukvård, som förlossning är, så kan det alltid komma stressiga dagar, säger Ann-Marie Johansson (S).

En av de centrala kraven som barnmorskan Sara Thoursie tog upp var att grundbemanningen på förlossningsavdelningen måste öka för att kunna möta behovet.

– Vi har ökat grundbemanningen från två till tre barnmorskor, men det som inte är bra för personalen måste vi såklart åtgärda, säger Ann-Marie Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".