Fotbollsplan under ombyggnad
1 av 2
Under sommaren har asfalt lagts inne på arenaområdet, konstgräset har bytts ut och breddats och 1 000 nya stolar har monterats upp på södra läktaren. Nu återstår bygget av en ny läktare med 2 000 sittplatser på norra sidan av fotbollsplanen, till en beräknad kostnad av 13,7 miljoner kronor. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Porträtt på man utomhus
2 av 2
"För omvänt är det ju så att varken IFK Östersund, ÖDFF eller någon annan behöver den här läktaren. Men ÖFK behöver den för intäkterna", säger kommunstyrelseledamoten Bosse Svensson (C). Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Fotboll

Beslut om finansiering av ny läktare på Jämtkraft arena

Bosse Svensson (C): ÖFK borde själva äga den nya läktaren
2:29 min

ÖFK ska få 30 år på sig att betala för tillbyggnaden av norra läktaren på Jämtkraft arena. Det kommer upp som förslag till beslut till kommunstyrelsen.

Ombyggnationerna på Jämtkraft arena har kommit till för att uppfylla de krav som ställs av UEFA för spel i Europa League.

Kommunstyrelseledamoten Bosse Svensson (C) ifrågasätter inte att kommunen rustar upp arenan för europaspel, men tycker att Östersunds fotbollsklubb, ÖFK, själva borde bygga och äga den nya läktaren.

– Jag tycker egentligen att det är ett bra sätt framåt för att satsa på elitfotbollen på deras villkor, säger han.

– För omvänt är det ju så att varken IFK Östersund, ÖDFF eller någon annan behöver den här läktaren, men ÖFK behöver den för intäkterna.

Under sommaren har asfalt lagts inne på arenaområdet, konstgräset har bytts ut och breddats och 1 000 nya stolar har monterats upp på södra läktaren.

Nu återstår bygget av en ny läktare med 2 000 sittplatser på norra sidan av fotbollsplanen, till en beräknad kostnad av 13,7 miljoner kronor.

I tjänstemännens förslag, som ska upp till beslut i kommunstyrelsen under tisdagen, skriver man att ÖFK ska finansiera bygget genom tillägg på alla serie- och cupmatcher, med en avskrivningstid på 30 år.

Vilket Bosse Svensson vänder sig emot.

– Jag har absolut ingenting emot att vi hjälper ÖFK att finansiera det. Jag tycker till och med att det är bra, men jag tycker att de kan få äga den då, säger han.

Blir det inte ännu stökigare om man ska dela upp arenan i olika ägare? Är det inte bättre med ett ägarskap?

– Nej jag tycker faktiskt inte det. Därför man måste förstå att elitfotboll är en speciell verksamhet som kräver mycket pengar och intäktsmöjligheter. 

Hela ombyggnationen beräknas kosta 25 miljoner kronor. Där tjänstemännen föreslår att kommunens arenabolag, via kommunens internbank, får ett lån på hela summan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".