Fantombild palmes mördare
1 av 2
Det här är den välkända fantombilden som förekom under utredningen av mordet på statsminister Olof Palme. Den har inget med våldtäkterna i Östersund att göra. Foto: JESSICA GOW / TT
Maria Olofsson förundersökningsledare polisen Jämtland
2 av 2
Maria Olofsson leder förundersökningen om de misstänkta överfallsvåldtäkterna Östersund. Foto: Filip Gustavsson

Polisen har tagit fram en fantombild efter överfallsvåldtäkterna

FU-ledare: Vi hyser stort hopp om att hitta rätt gärningsman.
6:10 min

Två överfallsvåldtäkter inträffade i Östersund i mitten av juli. Det har nu gått över en månad och fortfarande har ingen person gripits. Polisen har nu tagit fram en fantombild för att komma vidare i utredningen.

Efter de två våldtäkterna som inträffade under en kort tidsperiod så har polisen fortfarande inte gripit någon misstänkt. 

– Vi har väldigt fina signalementsuppgifter på dem. Så vi hyser stort hopp om att vi ska hitta rätt gärningsman, säger Maria Olofsson som är förundersökningsledare.

Den ena överfallsvåldtäkten inträffade natten mellan fredagen den 14 och lördagen 15 juli. Det ska ha varit en ensam gärningsman. Den andra inträffade natten mellan 16 och 17 juli. Där var flera inblandade. Några ska ha hållit vakt.

Nu har polisen tagit fram en fantombild i jakten på gärningsmännen. 

– Tillsammans med den första målsägaren, den som våldtogs av en man så har vi gjort en så kallad kompositbild, det hette förut fantombild. Med hjälp av den kommer vi göra fotocollage som vi kommer visa den första målsäganden och troligtvis den andra också, säger Maria Olofsson. 

Till en början är det endast målsäganden som kommer få se fantombilden.

– Får vi inte träff då, då kommer vi gå ut med den här fantombilden. Vi vill inte gärna lägga ut den så tidigt. Många gånger så färgas man, man kan till och med förstöra utredningen om man lämnar ut det för tidigt, säger Maria Olofsson. 

När det kommer till vittnen så finns det uppgifter om att folk har hört saker. Men enligt polisen så finns det inga ögonvittnen. 

Polisen har också tagit in utredningshjälp från NOA - nationella operativa avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".