Kartonger
Bussgods hotas av nedläggning. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Länstrafiken

Bussgods hotas av nedläggning – ekonomin för dålig

Regionala utvecklingsnämndens arbetsutskott vill att Bussgods ska avvecklas på grund av dålig ekonomi.

Bussgods ekonomi har försämrats de senaste åren på grund av färre godsförsändelser och ökad konkurrens. Nu föreslår regionala utvecklingsnämndens arbetsutskott att godsverksamheten ska avvecklas.

Det är Länstrafiken som driver Bussgods med terminaler i Östersund, Sveg och Strömsund. Om verksamheten avvecklas kommer länets godstransporter främst skötas av privata aktörer. Länstrafiken bedriver då enbart persontransport.

Det skulle kunna leda till problem med godsförsörjning för företag i delar av länet där det inte finns tillräckligt med transportföretag. Det är något som bör utredas, anser nämnden.

Även de övriga norrlandslänens godstrafik visar vikande resultat och utvecklingsnämndens arbetsutskott föreslår därför att Länstrafiken inte bör ingå i ett länsöverskridande samarbete. 

– I den tuffa ekonomiska situation som Regionen befinner sig i är det uteslutet att vi kan täcka ett allt större underskott i Bussgods. Med en försämrad ekonomi även i stora delar av Bussgods i norr är det inte heller aktuellt att ingå i Bussgods Norr AB, säger regionrådet Robert Uitto (S), i ett pressmeddelande.

Förslaget ska behandlas av regionala utvecklingsnämnden och regionstyrelsen innan regionfullmäktige väntas fatta beslut i frågan den 24 oktober.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".