Värnplikt återinförs för alla födda 1999 och 2000.
Sedan värnplikten återinfördes tidigare i år kommer alla födda åren 1999 och 2000 att kontaktas av Rekryteringsmyndigheten, före detta Pliktverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Försvaret

Fler värnpliktiga och yrkessoldater kan bli framtidens försvar

Fältjägarchefen: Både för och nackdelar
5:21 min

Det behövs fler yrkessoldater men lika viktigt är att vi har värnpliktiga för ett effektiv försvar säger militär chef.

Värnplikten avskaffades i Sverige för sju år sedan men beroende på problem med att rekrytera personal till försvaret samt det nu lite oroligare omvärldsläget har den åter införts. Sedan första juli i år kan alla svenskar födda 1999 och 2000 kallas till mönstring för att kunna bedömas om de ska ingå i det svenska försvaret. Det innebär att mönstringsplikt har införts för både män och kvinnor.

Det handlar om cirka 100 000 personer som får ett formulär där de ska svara på olika frågor. Av dessa kommer omkring 12 000-14 000 personer att  kallas till mönstring och slutligen planeras att 8 000 av dem ska göra militär tjänstgöring de nästkommande två åren.  Det finns både för- och nackdelar med yrkessoldater kontra värnpliktiga.

– Fördelarna med värnplikt är att det blir en folkförankring och att vi kan dra nytta av civila kompetenser, många gånger helt nödvändiga kompetenser, säger Fältjägarbataljonens chef överstelöjtnant Mikael Johansson.

I dag har till exempel Fältjägarbataljonen i Jämtlands län omkring 700 frivilliga soldater men bara 15 personer som är anställda av försvaret, till exempel officerare, instruktörer med flera.

– Våra nya komplexa system behöver man jobba med hela tiden då de utvecklas och förändras i snabb takt. Dessutom kan yrkessoldater vara mycket snabbare ut när det behövs. Så personligen tycker jag att man ska utveckla både värnplikten och ha flera yrkessoldater för att bli effektiva, säger Mikael Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".