Integration

Från båtflykting till avancerat jobb på fyra år

3:55 min

Awet Mehari kom till Sverige år 2013 och arbetar idag som CNC-operatör i Bispgården, där han svarvar olika saker av metall.

– Det känns bra att få jobb inom det jag är utbildad till och intresserad av, säger Awet Mehari.

Knappt hälften av nyanlända flyktingar i Jämtlands län har arbete eller studerar efter två år i det så kallade etableringsuppdraget som Arbetsförmedlingen ansvarar för. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Utbildningen som Awet Mehari läste på Jämtlands Gymnasium Bispgården fick han hjälp att söka av en handläggare på Arbetsförmedlingen. Handläggaren ingår i etableringsuppdraget som innebär kontakt med en arbetsförmedlare, aktiviteter på heltid, språkstöd och ersättning i 24 månader.

Elin Dahlin som är chef för närings-och utvecklingsenheten i Ragunda kommun menar att ju bättre utbildningsbakgrund och ju större motivation man har desto bättre chans har man att lyckas komma ut i arbetslivet som nyanländ.

Hon tycker att det är viktigt att som kommun komma in tidigt i etableringsuppdraget för att hjälpa till så mycket som möjligt.

– Vi försöker anpassa vägarna och hitta möjligheter som ska passa individerna, säger Elin Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista