Tornfalkunge
1 av 3
En ullig tornfalkunge ramlade ner i Christina Lindgrens trädgård. Foto: Christina Lindgren/Privat
Två tornfalkungar äter möss
2 av 3
De två tornfalkungarna föredrog möss som föda. Foto: Christina Lindgren/Privat
Torbfalk
3 av 3
Tornfalkarna växte snabbt hos Christina Lindgren i Åsarna. Creative Commons
Natur

Tornfalkungar blåste ner i Christinas trädgård

Christina Lindgren: En ulltuss med stora gula klor
6:16 min

Efter en stormig period i början av juli så blåste tornfalksungar ur boet och ner i Christina Lindgrens trädgård i Åsarna.

– Kom ut morsan och titta, vad är det här för någonting? ropade Christinas son i början på juli. Då såg Christina en krummelur, en decimeter hög, elak som ett bi, en stor ulltuss och det stack ut stora gula klor ur bollen. 

 Han klippte med ögonen och blängde på oss

 

– Vi tittade upp på tallen och boet var borta, berättar Christina för P4 Jämtland.  En död fågelunge hittades död medan en unge hade klarat sig och låg på Christinas gård.
Christina tog kontakt med naturvårdsverket som bekräftade att det var en tornfalksunge som är fridlysta.

Det är ett mirakel att fågelungen hade klarat sig från Christinas "mördarmaskin" katten och en räv som stryker omkring.

De klädde in en liten hundgård med plåt som var öppen upptill och lade gräs i botten som ungen kunde ligga på. Familjen matade fågelungen med rå köttfärs och räkor och matade varannan timme. Senare upptäcktes ytterligare en fågelunge som fick bo tillsammans med sitt syskon i hundgården.

Tre dagar senare när fågelungarna ska matas med rå köttfärs så satt de redan med varsin mus. Det visade sig att fågelföräldrarna hade återvänt och byggt ett nytt bo i tallen bredvid hundgården.

Resten av sommaren har Christina och hennes familj sett hur tornfalksungarna matats av föräldrarna och så småningom lärt sig flyga. Nu har de lämnat boet och vem vet om de kanske väljer att komma tillbaka nästa år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".