Porträtt på kvinna halvkropp.
"Det är ju den här större frågan om att ta mark som är riksintresse för rennäring i anspråk. Det är vindkraft, det är turistnäring och i det här fallet är det etablering av serverhallar. Alla de delarna tillsammans blir ju svårt", säger kommunalrådet Karin Thomasson (MP).. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Östersunds kommun

Karin Thomasson (MP): Problematiskt med serverhallar i renbetesområde

Karin Thomasson (MP): Jag har känt mig tveksam länge
1:01 min

Serverhallar kan byggas i renbetesområde. Kommunalrådet tycker att beslutet är problematiskt, trots att hon själv tidigare sagt ja till förslaget.

Östersunds kommunfullmäktige har på nytt tagit beslut om att anta deltaljplan för industriområde Midskog i Lillsjöhögen. Där förhoppningen är att få företag att etablera sig med så kallade serverhallar.

Beslutet kommer att överklagas av samebyn Jovnevaerie, som hävdar att området är viktigt för rennäringen och att göra om det till industrimark skulle förstöra renbetet.

Miljöpartisten och kommunalrådet Karin Thomasson har samisk bakgrund och tycker också att beslutet är problematiskt, trots att hon själv sagt ja till förslaget tidigare i processen.

– Ja, om man tittar på det här enskilda ärendet så är det kanske inte så problematiskt i sig, säger hon.

– Det är ju den här större frågan om att ta mark som är riksintresse för rennäring i anspråk. Det är vindkraft, det är turistnäring och i det här fallet är det etablering av serverhallar. Alla de delarna tillsammans blir ju svårt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".