Strömsunds kommunhus. Foto: Annelie Lanner/SR Jämtland
Strömsunds kommun gjorde rekordvinst förra året. Foto: Annelie Lanner/SR Jämtland
Ekonomi

Höga vinster i kommunerna förra året – Östersund tvåa i Sverige

Många svenska kommuner gjorde rekordvinster förra året, även i Jämtlands län. Det mesta handlar om engångsvinster vid försäljningar eller extra statsbidrag.

Svenska kommuner gjorde en rekordvinst på 40 miljarder kronor förra året. Det visar tidningen Dagens Samhälles genomgång av boksluten.

Östersunds kommun utmärker sig genom att hamna tvåa bland landets kommuner när det gäller vinst per invånare, med 14.534 kronor per kommuninvånare. Totalt gjorde kommunen en vinst på 897 miljoner kronor. 

Större del av den summan kommer från en fastighetsförsäljning. Östersundshem sålde 1 698 lägenheter till Rikshem under förra året. Enligt kommunen ska pengarna användas inom bolaget för att finansiera nybyggnationer.

– Det var en engångsaffär och det är därför det ser ut som det gör, säger Unto Järvirova, ekonomidirektör i Östersunds kommun och vd i Rådhus AB som äger Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Även övriga kommuner i Jämtlands län har gått med vinst förra året. Slutresultatet i Strömsunds kommun blev hela 64 miljoner kronor i vinst före extraordinära poster och skatt. 

Större delen av överskottet beror på engångsintäkter för kommunens mottagande av flyktingar samt ensamkommande barn och unga. Under 2016 fick kommunen ett extra statsbidrag som kompensation för ett flerårigt mottagande av asylsökande.

– Vi fick ett bidrag på 30 miljoner där politikerna har haft möjlighet att prioritera enligt en lång lista med olika äskanden till sådant vi annars inte kunnat göra. Det var positivt, säger ekonomichefen Veronica Hjorter-Stenklyft. 

Något liknande resultat är inte att vänta för i år. 

– Nej, det är inte rimligt i en kommun som Strömsund, säger Veronica Hjorter-Stenklyft.

Men Strömsunds kommun har haft goda resultat även åren innan, runt 20-25 miljoner per år. Det beror på att kommunens politiker länge har arbetat enligt finansiella mål, enligt Veronica Hjorter-Stenklyft. 

– Sedan i början av 2000 har vi arbetat strategiskt med finansiella målen. 

Betydligt lägre ersättningsnivåer för flyktingmottagande väntar under 2017, enligt Karin Holmquist, chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen i Strömsund. 

– Vi jobbar med ensamkommande flyktingbarn bland annat, och från första juni minskar ersättningsnivåerna rejält. Det kommer att märkas i kommunens verksamhet.

Kommunvinster Jämtlands län

Östersund: 14 534 kr/invånare, totalt 897 miljoner kronor. 

Strömsund: 5 388 kr/invånare, totalt 64 miljoner kronor

Åre: 4 139 kr/invånare, totalt 46 miljoner kronor. 

Berg: 4 935 kr/invånare, totalt nära 35 miljoner kronor. 

Ragunda: 2 188 kr/invånare, totalt nära 12 miljoner kronor. 

Bräcke: 1 386 kr/invånare, totalt nära 9 miljoner kronor.

Härjedalen: 1 297 kr/invånare, totalt drygt 13 miljoner kronor.

Krokom: 412 kr/invånare, totalt 6 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".