Ölglas i en bar.
Fokus ska flyttas från alkohol till att träffa vänner under nollningen på Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Utbildning

Mittuniversitetet vill motverka alkoholdränkt nollning

Linus Theorell: Du ska känna att du kan delta utan att dricka alkohol.
1:13 min

När universitetsutbildningarna drar igång brukar de traditionsenliga nollningsprocedurerna innefatta en hel del alkohol. Det vill man komma ifrån vid Mittuniversitetet

Det är skolstarts-tider och universitetsutbildningar runt om i landet inleder så här i terminsstarten sina sedvanliga nollningsperioder.

Vid Mittuniversitetet i Östersund har man valt att försöka flytta fokus från alkoholkonsumtion i nollningslekarna.

Mittuniversitetets studentkår har som målsättning att flytta fokus från alkohol till att ha trevligt och lära känna nya vänner.

– Det är viktigt för att få en bra start på sitt nya studentliv, säger Linus Theorell, som är ordförande för stundentkåren vid Mittuniversitet i Östersund, till P4 Jämtland.

Studentkåren försöker planera nollningsperioden på ett sätt så att fokus från alkohol flyttas vilket i sin tur ska resultera i att studenterna ska konsumera mindre alkohol. Anledningen till beslutet är både för att man tänker på studenternas hälsa och för att alla ska känna sig inkluderade. 

– Vi bygger upp våra aktiviteter på ett sådant sätt så att man inte behöver dricka alkohol för att delta, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".