Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhälle

Strid om obetalda fakturor i Bräcke kommuns skidtunnelbygge

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 05.45
Sven-Åke Draxten (S): Vi har haft full kontroll på bygget
1:24 min
Traktor som kör snö i skidtunnel
1 av 3
Förutom att Bräcke kommun bestrider fakturor har man nu i sommar även ställt ett krav på förseningsvite på drygt 17 miljoner kronor på huvudentreprenören, eftersom man anser att de brutit kontraktet och inte byggt färdigt i tid. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Man i tunnel utomhus.
2 av 3
Alla räkningar är inte betalda och nu har kommunen tagit strid om ett flertal fakturor från huvudentreprenören. Till ett sammanlagt värde på drygt 14 miljoner kronor. Kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) han tycker inte att det betyder att man har tappat kontrollen över projektet. "Vi har haft full kontroll på själva bygget." Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Papper på skrivbord.
3 av 3
Förutom att Bräcke kommun bestrider fakturor har man nu i sommar även ställt ett krav på förseningsvite på drygt 17 miljoner kronor på bolaget, eftersom man anser att de brutit kontraktet och inte byggt färdigt i tid. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Obetalda fakturor kan spräcka budgeten för kommunens skidtunnelbygge i Gällö.

Hittills har projektet kostat nästan 36 miljoner kronor, det visar fakturor som P4 Jämtland tagit del av. Men alla räkningar är inte betalda och nu har man tagit strid om ett flertal fakturor från huvudentreprenören. Till ett sammanlagt värde på drygt 14 miljoner kronor. Kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) han tycker inte att det betyder att man har tappat kontrollen över projektet.

– Vi har haft full kontroll på själva bygget. Vi har gått igenom vad vi godkänner och inte, säger han.

Det handlar ju om fakturor på nästan 15 miljoner kronor. Det är ganska mycket som har gjorts som ni inte beställt?

– Ja kostnader för att göra sådant här det har inte jag koll på. Om det kostar tre miljoner att göra en viss sak eller om det kostar trehundratusen. 

Politikerna i Bräcke kommun var först beredda att satsa 9 miljoner kronor på skidtunnelbygget i Gällö. Men det visade sig vara svårt att hitta privata investerare för projektet och kommunen har därför lagt in ytterligare 11 miljoner kronor i bygget.

Frånsett medfinansiering från region Jämtland Härjedalen, länsstyrelsen och privata sponsorer har projektet hittills kostat Bräcke kommun nästan 21 miljoner kronor.

Nu har man då alltså tagit strid om ett antal fakturor, på sammanlagt drygt 14 miljoner kronor. Kommunen hävdar att huvudentreprenören, det Stockholmsbaserade bolaget Lotus maskin och transport AB, gjort jobb som man inte har beställt och tagit dubbelt betalt för vissa saker.

P4 Jämtland har varit kontakt med bolaget, som har en helt annan bild av vad som skett.   

– Vi är oeniga med kommunen och kommer att ta frågan vidare, men vi vill vara väldigt noga med att vi vill inte föra någon typ av argumentation i media. Vi har utfört stora arbeten som inte ingick i kontraktet beroende på att förutsättningarna som kommunen angett inte stämde överens med verkligheten och då vill vi naturligtvis få betalt, säger Dveli Taatila , som är ansvarig för bolagets anläggningsarbeten.

Förutom att Bräcke kommun bestrider fakturor har man nu i sommar även ställt ett krav på förseningsvite på drygt 17 miljoner kronor på bolaget, eftersom man anser att de brutit kontraktet och inte byggt färdigt i tid.

– Vi har ju också krav på ungefär motsvarande summa som du säger. Så egentligen är det kanske ett nollsummespel i det här, säger Sven-Åke Draxten. 

Enligt den första tidsplanen skulle arbetet ha slutbesiktigats sista november 2016, men blev inte färdigt förrän första juli i år. I sitt krav skriver kommunen att man godkände en tidsförlängning fram till jul 2016, men att man därefter inte godkänt någon förlängning.

Vilket bolaget, i sitt svar till kommunen, inte håller med om:

"Entreprenadens försening beror på omständigheter som kommunen ansvarar för och det finns dessutom en överenskommelse om tidsförlängning som sträcker sig längre än vad kommunen påstår."

Nu pågår en dialog mellan parterna, som kan sluta med att det avgörs av en privat skiljenämnd eller i Östersunds tingsrätt. Skulle kommunen förlora får kommunen betala både fakturor och eventuella rättegångskostander.

Planerna på att slå upp portarna för skidtunneln den 23 september, de finns kvar.

– Det viktigaste för oss är att vi kommer igång med anläggningen och att det får komma hit folk och åka skidor, säger Sven-Åke Draxten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".