Blank regnbågslax ligger i nätet på en fiskehåv
Uppemot 3000 regnbågslaxar kom ut när en odlingskasse gick sönder i samband med att fisken skulle slaktas. Foto: Sara Svensson (PRIVAT)
Natur

Länsstyrelsen kräver säkrare fiskodling i södra Storsjön

Länsstyrelsen: Det ska inte hända igen
4:23 min

Länsstyrelsen har nu granskat utsläppet av odlad regnbåge som skedde vid en fiskodling i södra Storsjön för ett par veckor sedan. Nu krävs säkrare system.

I början av augusti fick fritidsfiskare i de södra delarna av Storsjön stora mängder regnbåge på sina krokar. Fisken som inte naturligt finns i sjön har alltså smitit från fiskodlingen utanför Hoverberg. Som P4 Jämtland berättat tidigare har bland andra fiskevårdsföreningar varit starkt kritiska mot kassodlingar med främmande arter i sjön.

På torsdagen var Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, på plats och bildade sig en uppfattning om vad som hänt och vilken skada det innebär. Företaget säger att kassen med drygt 30 000 fiskar ska ha skadats när den bärgades i samband med att fisken skulle till slakt.

- Det är inte frågan om jättemängder i förhållande till sjöns storlek men regnbågen kan påverka och störa till exempel harren när den leker. Vi har tidigare sett att den tagit sig till flera vattendrag, även till sjöns norra delar, säger länsfiskekonsulent Joakim Svensson.

I det här läget finns inga krav på vite eller andra sanktioner mot företaget, men Länsstyrelsen kräver att fiskodlaren ska presentera ett bra skydd så att det här inte ska hända igen.

- Nu måste vi tänka på framtiden så att detta inte händer igen. Bristerna i det här fallet beror ju på att man inte haft tillräcklig kontroll på sina nät så att det kunnat gå sönder, säger Britta Munksten, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen.

Förra veckan pratade P4 Jämtland med intressenter kring sjön och det finns kritik.

- Ska man ha fiskodling så ska den vara landbaserad så de kan rena vattnet och ha mer koll på fisken, de ska inte vara i sjön, sa Hans-Erik Andersson som är ordförande i Storsjön Bergs fiskevårdsområde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".