Riksdagsledamot Saila Quicklund (M)
"Det här handlar inte om en person utan vi tycker att partistyrelsen i sin helhet ska lämna sina platser till förfogande", säger Saila Quciklund. Foto: Sveriges radio
Moderaterna

Saila Quicklund: Anna Kinberg Batras besked var väntat

Saila Quicklund (M): Hela partistyrelsen ska gå
1:07 min

Beskedet om Anna Kindberg Batra (M) avgång var väntat. Det anser riksdagsledamoten Saila Quicklund (M), men även partistyrelsen måste gå.

– Det är klart att det är blandade känslor. Jag tror att det är många som känner att det finns en person bakom det här, som har haft det oerhört tufft nu under några dagar kanske också längre än så. Men det var också ett förväntat beslut, säger hon.

Du var ju en av de som i går sa att det inte räckte med att Anna Kinberg Batra går. Är du nöjd med det besked som kommer nu eller kräver du mer?

– Nej vi står fast vid det. Det är förhållandevis många län, som uttrycker samma sak. Att det här handlar inte om en person utan vi tycker att partistyrelsen i sin helhet ska lämna sina platser till förfogande. 

Saila Quicklund har inte förslag på någon efterträdare, utan inväntar nu valberedeningens kommande förslag. Något som även Pär Jönsson, oppositionsråd och gruppledare för moderaterna i Östersund, gör.

– Lösningen är att valberedningen nu nominerar kandidater. Det är en riktig process och egentligen inget ovanligt, säger han.

Pär Jönsson jämför med processen då Socialdemokraterna avsatte Håkan Juholt januari 2012. Pär Jönsson ställer sig även bakom kravet på att partistyrelsen bör avgå.

Regionrådet Christer Siwertsson pekar även på att politikens innehåll måste ändras för att Moderaterna ska komma på fötter igen och återta väljarnas förtroende.

– Vi måste ju ha en heltäckande politik. Välfärdsfrågorna är ju absolut ett område som jag tycker gapar tomt. Vi måste ha någon åsikt om hur vi ska lösa sjukvårdskrisen i Sverige till exempel, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".