Invigning vid Universiaden i Taiwan 2017
1 av 2
Invigning vid Universiaden i Taiwan 2017 Foto: AFP PHOTO
Ellen Nyström från Luleå, Moa Lundqvist från Östersund och Elin Gustavsson från Ängelholm spelar basket i Universiaden i Taiwan
2 av 2
Ellen Nyström från Luleå, Moa Lundqvist från Östersund och Elin Gustavsson från Ängelholm spelar basket i Universiaden i Taiwan Foto: Eva Lundqvist/Privat
Idrott

Universiaden lockar studenter från hela världen

Moa Lundqvist, Elsa Paulsson Glanz och Sandra Helander är tre studenter och idrottare från länet som deltar i Universiaden i Taiwan.

Baskettjejerna Moa Lundqvist och Elsa Paulsson Glanz från Östersund är nu på ett mycket speciellt äventyr.

Tjejerna ingår i det svenska basketlaget som är med i det som ibland kallas för "student-OS" , nämligen Universiaden som nu avgörs i Taipei, Taiwan, (19-30 augusti.)

Det svenska basketlaget har vunnit mot Ungern och Chile och förlorade matchen mot hemmanationen Taiwan. Idag fredag väntar kvartsfinal mot Japan.

– Det blir en jättetuff match, tror Moa som själv ska studera på universitet i USA i höst.

Invigningen blev ett minne för livet.

- Invigningen kändes nästan som ett OS. Studenter från hela världen bor på samma ställe och det är som en OS-by, inte ens föräldrar släpps in, säger Moa.

I laget finns ytterligare en östersundstjej, Elsa Paulsson Glantz som blev poängbäst i matchen mot Chile.

23-åriga Sandra Helander från Ås, spelar dubbel, singel och lag i bordtennis.

Vid tävlingarna i Universiaden deltar 9 000 studenter från 170 länder. Det finns 12 obligatoriska idrotter: basket, bordtennis, fotboll, friidrott, fäktning, gymnastik, judo, simhopp, simning, tennis, vattenpolo och volleyboll.

Universiaden eller Världsstudentspelen

 är ett internationellt sportevenemang, där deltagarna är universitetsstudenter och själva ordet Universiaden kommer från orden "University" och "Olympiade".

Universiaden har arrangerats vartannat år sen starten 1959 och är uppdelad i en Sommaruniversiad och en Vinteruniversiad. Tävlingarna håller högsta internationella klass och brukar fungera som förberedelse inför kommande landslagsuppdrag och andra stora internationella mästerskap.

För att få vara med i Universiaden ska man vara studerande och 18-25 år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".