Oliwer Magnusson, freeskiingåkare från Östersund. April 2016. Foto: Jan Magnusson.
1 av 2
Oliwer Magnusson från Östersund, silvermedaljör i junior-VM i våras, är en av svenskarna som gör säsongspremiär i slopestyle på Nya Zeeland i helgen. Foto: Jan Magnusson
Henrik Harlaut
2 av 2
Foto: Erik Nylander/TT
Freeskiing

Harlaut, Tjäder och Magnusson startar slopestylesäsongen

När knät krånglade förra säsongen lade Henrik Harlaut från Åre fokus på bigair. Men till OS-säsongen handlar allt om slopestyle.

Svenska freeskiinglandslaget är på plats i vintriga Cardrona på Nya Zeeland och är redo att jaga viktiga världscuppoäng inför säsongens stora mål - OS i Sydkorea.

De erfarna landslagsåkarna Henrik Harlaut från Åre, som tog både guld i X-Games och vann världscupen i grenen Big Air i fjol, och Jesper Tjäder från Östersund står på start i helgen. Det gör också unge talangen Oliwer Magnusson från Östersund, som i våras tog silver vid junior-VM.

När knät krånglade förra säsongen lade Henrik Harlaut fokus på bigair. Men till OS-säsongen handlar allt om slopestyle.

 – Mina tankar kring premiären är att det hade varit kul att få ett resultat på en gång. Jag känner mig i väldigt bra form och förhoppningsvis kan jag klara av att landa när det väl gäller, säger Harlaut.

Det blev väldigt lite slopestyle för hans del eftersom han fick ont i knät, det som han opererats i två gånger, när han åkte på järnräckena i slopestyle-banorna.

– Därför avstod jag från många slopestyletävlingar. Men jag fick ETT bra resultat i alla fall, i VM där jag blev fyra. Nu i sommar, när jag inte åkt skidor, har jag försökt fixa till knät och det känns mycket bättre. Nu har jag inga problem att köra på railsen.

Fokus ligger nu helt och hållet på OS-grenen slopestyle.

– I år har jag inte tänkt köra någon världscuptävling i bigair utan satsar helt på slopestyle eftersom jag missade en del förra året, säger han.

– Mitt drömscenario är att få tillräckligt bra placeringar i höstens tre världscuptävlingar i slopestyle för att vara klar för OS redan i december. Då har jag hela januari på mig att förbereda mig inför OS.

Sedan några år bor Henrik Harlaut i Andorra.

– Där kan jag verkligen fokusera, hitta mig själv ännu mer och träna utan att bli störd av något. På sommaren tränar jag i en inomhushall där det finns en skumgummigrop och både studsmatta och en ramp att hoppa från. Där tränar jag nästan mest av tiden. I sommar har jag tränat mycket på min svaghet, högerdubbelvolter, som jag inte varit helt säker på och inte känt mig helt bekväm i. Jag har blivit mycket bättre på att snurra åt höger efter sommarens träning.

Vid helgens världscuppremiär körs kvalet på fredag svensk tid klockan 22.30 (08.30 lokal tid, lördag) och finalen på lördag kl. 23.00 svensk tid (09.00 lokal tid, söndag).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".