Floyd Mayweather Jr och Connor McGregor under invägning inför matchen. 170825. Foto: John Gurzinski/AFP
1 av 2
Psykisk kraftmätning under invägning för matchen mellan Floyd Mayweather Jr och Conor McGregor. Foto: John Gurzinski/AFP
Boxare från BK Ängeln och Sundsvalls Boxningsklubb, under sparringutbyte i Sundsvall. 170826. Foto: Lars-Göran Linde
2 av 2
Ali Mohammadi, BK Ängeln, i sparringutbyte med träningskompis från Sundsvalls BK, inför Ängelns egen gala i Östersund 9 september. Foto: Lars-Göran Linde
Boxning

Mayweather vs McGregor fascinerar och förfärar

Kampsportsfolk i länet om "The Money Fight"
5:25 min

Många snackar om miljardfighten i USA - mellan boxningslegendaren Floyd Mayweather Jr och MMA-stjärnan Conor McGregor. Kampsportsfolk i länet hoppas på draghjälp för sin verksamhet.

Magnus Larsson från Östersunds Jeet Kune Do-klubb (ÖJK) är kluven inför nattens stundande, guldkantade gala i USA och dess huvudmatch som han tycker har lite väl mycket av spekulativt jippo över sig.

Boxningsklubben Ängelns Lars-Göran Linde som med sina tävlingsboxare i helgen laddar med sparringutbyte i Sundsvall inför BK Ängelns eget arrangemang - en boxningsgala i Östersund om två veckor, han är övertygad om att det blir boxaren, Mayweather, som vinner.

Han hoppas också att länsborna ska vilja gå och se hur svenska och norska elitboxare klarar sig i matcher mot rysk elit när det bjuds möjlighet att se boxning på högsta nivå live i Östersund, på Gamla Teatern den 9 september.

Thaiboxningslandslagets assisterande förbundskapten Joakim Karlsson som i helgen tränat ÖJK:s thaiboxare i Östersund tror också att Mayweathers rutin fäller avgörandet. Men han tror inte att den upphaussade matchen på sikt har någon betydelse för kampsporterna i Sverige.

Den största fajten någonsin eller bara en penningstinn cirkus? De flesta har något att säga om boxningslegendaren Floyd Mayweather Jr och MMA-stjärnan Conor McGregors möte i boxningsringen natten mot söndag, svensk tid.

– Det är en kul grej, men mycket mer än så är det inte, säger svenske boxningsstjärnan Erik Skoglund.

I juli 2015 satte MMA:s stora affischnamn Conor McGregor - trefaldig UFC-mästare i två viktklasser - fart på diskussionerna om en match mot 2000-talets store boxningslegendar Floyd Mayweather Jr - elvafaldig världsmästare i fem viktklasser - när McGregor intervjuades i amerikansk tv.

"Om du undrar om jag skulle vilja fajtas mot Floyd Mayweather. Då säger jag bara: vem skulle inte dansa runt i ringen för 180 miljoner dollar", sade McGregor.

Sagt och gjort. Efter drygt två år av surr och spekulationer blir matchen i supermellanvikt (max 69,8 kilo) över tolv ronder nu ett faktum.

"McGregor kör som en lastbil"

På söndagsmorgonen svensk tid går 40-årige Mayweather och 29-årige McGregor upp mot varandra i en professionell boxningsmatch i T-Mobile Arena i Las Vegas med plats för 20 000 åskådare.

Ingen av de involverade hymlar om att den hajpade fajten - promotad som "The Money Fight" och med ett speciellt inofficiellt WBC-bälte "The Money Belt" med 3 600 diamanter - ger båda parterna bisarrt mycket pengar och välkommen publicitet för båda idrotterna.

– Det fina med den här matchen, som gör den så stor, är att det finns folk som säger att den är alltifrån ett stort skämt och att "Mayweather kommer förstöra McGregor", till att "McGregor kör som en lastbil och kommer knocka Mayweather", säger MMA:s makthavare Dana White, president i UFC, till ESPN.

Ger miljarder

Enligt The Telegraph så väntas matchen sammanlagt inbringa motsvarande fyra miljarder kronor i tv-pengar och sponsorintäkter - som minst.

– Alla är överens om att proffsboxning är inte bara en sport, det är show också. Det är en stor cirkus och ett enormt pådrag kring den här matchen men något sportsligt intresse har i alla fall inte jag, säger svenske boxningsstjärnan Erik Skoglund till TT.

Obesegrade affärsmannen Floyd Mayweather, som vunnit 49 proffsmatcher och avslutade karriären för två år sedan, beräknas ha tjänat minst en miljard kronor bara på att ha tackat ja till matchen.

– Människor världen över bad om den här matchen. Jag hade lagt av, men de ville se mig komma tillbaka. Nu är jag här, sade Mayweather till Black Sports Online i juni.

Går för tidig knock

Sedan fajten blev ett officiellt faktum har Mayweather och McGregor rest världen runt i promotionturné som nu landat i fajtstaden Las Vegas.

På andrahandsmarknaden kostade den billigaste biljetten motsvarande 13 500 kr för två veckor sedan. I Sverige kostar matchen 499 kronor att se i Viaplay.

Sportsligt då? Amerikanen Mayweather, som tog OS-brons i Atlanta för 21 år sedan, går in i matchen som tveklös storfavorit.

De allra flesta experter ser framför sig att den längre irländaren McGregors enda chans att vinna matchen är på ett tidigt avslut - att knocka boxningslegendaren Mayweather.

--Jag tror inte han tar sig igenom den andra ronden. Men en del av mig hoppas att han kan orka stå emot så jag kan visa skicklighet och klä av honom på det sättet, säger frispråkige Conor McGregor, som aldrig gått en professionell boxningsmatch, till Reuters.

Mayweather storfavorit

I sin kampsportsvardag inom MMA fajtas McGregor, som för bara några år sedan var totalt okänd och arbetade som rörmokare, med både slag, sparkar, kast och strypgrepp i en burförsedd oktagon.

I boxningsringen mot Mayweather så proffsdebuterar han i något tunnare handskar (8 oz) än vad som är standarden inom superweltervikt.

– McGregor har ingenting att säga till om i den här matchen. Mayweather kommer från lättare viktklasser och har boxats många matcher med "8 oz"-handskar. Man gör vad man kan för att höja spänningen, klart McGregor slår hårt. Men det har Mayweathers 49 tidigare motståndare också gjort, säger Erik Skoglund.

TT: Vem vinner, är det så självklart som alla säger?
– Den där matchen kommer gå precis så som Mayweather vill att den ska gå. Är han så sugen på ett avslut som han uttrycker så blir det nog så. Men han är slipad och en smart affärsman. Tänker han att han ska tjäna dubbelt så mycket på en returmatch, då kan det gå annorlunda.

Kan passera Rocky Marciano

Anna Laurell Nash, trefaldig EM-guldmedaljör i boxning, ser heller inget annat än att Mayweather - som vid seger når magiska 50-0 i proffsfacit och passerar legendaren Rocky Marcianos 49-0 - vinner i en av tidernas mest upphaussade fajter.

– Även om Mayweather skulle förlora matchen för att han inte är i fysiskt hundraprocentig form, vad har han att förlora? Han kommer tillbaka från pension och har redan ett perfekt boxningsrekord. Men jag har svårt att se något annat än att han vinner, säger Laurell Nash till TT.

Vid galan i USA där huvudmatchen väntas starta först vid 6-tiden söndag morgon, svensk tid, ska också svenske Badou Jack försöka ta ytterligare en VM-titel, i lätt tungvikt den här gången, i matchen mot britten Nathan Cleverly.

Hårdfakta: Mayweather/McGregor

Född: 24 februari 1977 som Floyd Joy Sinclair i Gran Rapids.

Smeknamn: "Money" och "Pretty Boy".

Bor: Las Vegas, Nevada, i USA.

Proffsdebut: 11 oktober 1996.

Längd: 173 centimeter.

Räckvidd: 183 centimeter.

Viktklass: Superweltervikt (69,8 kilo).

Proffsfacit: 49 segrar och noll förluster i fem viktklasser. 26 av segrarna har kommit på knockout.

Källa: BoxRec.

Född: 14 juli 1988 i Dublin.

Smeknamn: "Notorius" och "Mystic Mac".

Bor: Kildare i Irland.

Proffsdebut: 9 mars 2008 (MMA). 26 augusti 2017 (boxning).

Längd: 175 centimeter.

Räckvidd: 188 centimeter.

Viktklass: Superweltervikt (69,8 kilo).

Proffsfacit: 0 matcher i boxning. 21 segrar och tre förluster (UFC). 18 av segrarna har kommit på knockout.

Källa: BoxRec och Boxing News.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".