Flodkräftor. Hane och hona.
TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio
Natur

Kräftpest konstaterat i Ljungan

Ljungan har drabbats av kräftpest. Det visar analyssvar från kräftor som hittats döda öster om Ånge som kommit in till länsstyrelsen, skriver st.nu.

Efter 15 års kamp för att få flodkräftan att etablera sig igen efter en massdöd 1999 har kräftfiskare i år hittat flera döda kräftor och när de skickats på analys kunde man konstatera att dom drabbats av pest, skriver st.nu som var först med att berätta om att pesten är tillbaka. 

– Vi har kämpat med det här i 15 år! De senaste tre åren har varit jättebra, och vi trodde att vi kunde börja fiska som vanligt igen. Sen så händer det här, säger kräftfiskaren Stig Malmberg.

Det är nedströms från Hallsta mot Boda som är drabbat, medan uppströms mot Ånge tycks beståndet ha klarat sig.

– Tyvärr innebär det att hela beståndet nedströms från Hallsta kommer att slås ut. Det enda sättet att reparera skadan är att vänta tills utbrottet försvinner och sedan bygga upp ett nytt bestånd. Eventuellt kan några kräftor som finns i vissa biflöden klara sig, men i övrigt slås allt ut. Tyvärr finns det ingen känd metod att stoppa kräftpesten, säger Håkan Möller, ordförande i Fiskevårdsgruppen i Ånge kommun till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".