Eivor Lundgren Ulla Maj jonsson Sikås Siksbua
Lyckat samarbete mellan butiksinnehavare Eivor Lindgren och kocken Ulla Maj Jonsson. Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
Livsmedel

Butik gör matlådor av varor med kort datum – succé i Sikås

"Det ska vara enkelt, fort och gott"
1:08 min

74-åriga Ulla Maj Jonssons matlådor gör succé i Sikås. På matvaror som butiken annars skulle ha varit tvungen att slänga.

Efterfrågan är nu stor på något som från början handlade om att få mindre svinn i butiken, berättar butiksinnehavaren Eivor Lindgren.

Hon försöker ha ett brett sortiment i sin butik i Sikås och när bäst före-datum närmade sig var alternativen tidigare att sälja billigare eller slänga. 

– Men man måste ha färskvaror. Det går inte att vara utan fläskfilé och lax och sånt där, säger Eivor Lindgren. 

Hon frågade istället 74-åriga Ulla Maj Jonsson om hon kunde tänka sig att laga mat av produkterna, och det har gått över förväntan.

– Det är succé, säger Eivor Lindgren.

Det ska vara enkelt, det ska gå fort och det ska vara gott. Det är devisen för Ulla Maj Jonssons matlagning, och det har fallit kunderna i smaken. Under det första halvåret har butiken sålt 1300 matlådor.

– Det är knepigt, folk har ju farit ända från Hammerdal för att köpa matlådor. Det finns ju ett behov, säger Ulla Maj Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".