Kvinna står vid white board-tavla med dator framför sig.
1 av 4
Liv Ekerwald är lärare på utbildningen. Foto: Sofia Blad/Sveriges Radio
Klass med studenter sitter i klassrum
2 av 4
En ny klass har samlats för sin första dag på mathantverksutbildningen. Foto: Sofia Blad/Sveriges Radio
Rött hus med uteplats framför
3 av 4
Eldrimners lokaler i Ås Foto: Sofia Blad/Sveriges Radio
Röd husväg med skyltar för mejeri och bageri
4 av 4
Utbildningen har inriktningarna bagare, bär-frukt och grönsaksförädlare, charkuterist och mejerist. Foto: Sofia Blad/Sveriges Radio
Mathantverk

Utbildning i mathantverk lockar studenter från hela landet till Ås

Student: Jag drömmer om en mer levande landsbygd
0:50 min

Utbildningen har inriktningarna bagare, bär-frukt och grönsaksförädlare, charkuterist och mejerist och idag drar det igång för tredje gången.

Mathantverk där respekt för djur, natur och människor ska stå i centrum - det är vad Eldrimners ettåriga yrkeshögskoleutbildning har som mål. 30 förväntansfulla studenter är samlade för sin första dag på utbildningen i Ås och för Andreas Gislesson, är fokus på närproducerat viktigast.

– Det finns så otroligt mycket bra mat man kan hitta i Sverige´, kan man väcka det intresset hos den lokala befolkningen så kommer vi alla vinna på det, säger Andreas Gislesson, student på mathantverksutbildningen.

Utbildningen har inriktningarna bagare, bär-frukt och grönsaksförädlare, charkuterist och mejerist och idag drar det igång för tredje gången. Liv Ekerwald är lärare på utbildningen och tror att efterfrågan på utbildningen grundar sig i ett intresse i riktig mat.

– Det är viktigt att man har koll på hela kedjan när mat blir till, säger Liv Ekerwald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".