Per-Olof Nutti
1 av 2
Per-Olof Nutti, Samelandspartiet, är vald till ny styrelseordförande i Sametinget. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Sametingets plenum Östersund
2 av 2
Sametingets plenum Östersund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Sametinget

Ny styrelse i Sametinget – Per-Olof Nutti ny styrelseordförande

Efter månader av ovisshet och spekulationer står det nu klart att det blir maktskifte i Sametinget, med ny styrelse och styrelseordförande. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

De tidigare oppositionspartierna Samelandspartiet, Guovssonásti och Vuovdega-Skogssamerna tar makten med hjälp av de två enmandatspartierna Samerna och Samiska folkomröstningspartiet.

Det här innebär att Sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna går i oppositionen tillsammans med Landspartiet svenska samer, Álbmut och Min Geaidnu, som tillsammans har 14 mandat.

Jakt- och fiskesamerna och Landspartiet svenska samer har också deklarerat att de ingått i valteknisk samverkan. Álbmut har deklarerat att de inte ingått i valteknisk samverkan med något parti. Medan Min Geaidnu inte framförde någonting i det här sammanhanget.

Per-Olof Nutti valdes till ordförande i den nya styrelsen som ser ut så här:

Per-Olof Nutti, Samelandspartiet
Britt Sparrok, Samelandspartiet
Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti
Marita Stinnerbom, Guovssonásti
Lars W Svonni, Samiska folkomröstningspartiet
Jan Rannerud, Vuovdega
Anders Kråik, Samerna

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".