Markägarna vid Almåsaberget Gerhard Nilsson och Nils-Olof Bäckebjörk menar att naturreservatet gör det omöjligt att bo och verka i området.
1 av 2
Markägarna vid Almåsaberget Gerhard Nilsson och Nils-Olof Bäckebjörk menar att naturreservatet gör det omöjligt att bo och verka i området. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Naturvårdshandläggaren på Länsstyrelsen, Per Hedman, och Per Sander som är chef för området skydd och förvaltning
2 av 2
Naturvårdshandläggaren på Länsstyrelsen, Pär Hedman, och Per Sander, som är chef för området skydd och förvaltning, menar att de kommer med ett bra bud. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Natur

Markägare protesterar mot planerna på naturreservat

Skogsägare: En död hand över området
5:07 min

Regeringen vill öka antalet naturreservat, men det gör att markägare drabbas. Ett sådan område är runt Almåsaberget i Krokoms kommun.

Markägare i Almåsa i Offerdal protesterar mot att deras skog ska bli naturreservat. I dag ska landshövdingen Jöran Hägglund besöka dem.

Nils-Olof Bäckebjörk är åttonde generationen som har skog vid Almåsaberget och har skog som staten vill skydda. Men det tycker han inte om:

 – Jag hade planer för området, men nu kastas allt omkull. Det gör mig både ledsen och arg. Jag känner att det är ett överförmynderi. Jag hade tänkt att något av barnen skulle ha tagit över, säger han.

Nils-Olof Bäckebjörk har en mjölkgård i Bäcken, i närheten av Almåsaberget. Det finns planer att 21 hektar av hans skogsmark på ungefär 250 hektar ska bli naturreservat. Även hans granne Gerhard Nilsson har en mjölkgård. Där finns planer att 160 hektar av ett par hundra hektar ska bli naturreservat. För Gerhard är skogen ett viktigt komplement till mjölkgården.

– Det är en säkerhet för oss, säger han.
Just nu är cirka 1,5 procent av skogsmarken i länet skyddad. Målet är att 1,9 procent av skogsmarken ska vara naturreservat. För att klara det måste 12 000 hektar skog ska skyddas de närmsta tre åren. Länsstyrelsen har klarat ungefär hälften av det.

Nils-Olof och Gerhard kommer få betalt för skogen. Men det är ingen tröst.

– Det är bara vi som kommer få nytta av det, inte kommande generationer, säger Gerhard Nilsson.
Tanken är att totalt ungefär 800 hektar runt Almåsaberget ska bli naturreservat. Det menar de boende att det gör det svårt att bo och verka i bygden i framtiden.

– Det blir som en död hand över området. Fastigheterna kommer att sjunka i värde, säger Gerhard Nilsson.

I stället vill de att länsstyrelsen ska gå ut på den öppna marknaden och köpa skog. Men Per Sander, som är chef för området skydd och förvaltning på länsstyrelsen menar att det inte funkar så.

– Vårt uppdrag är att hitta de mest värdefulla områdena. Det vore fel av oss att lägga pengar på områden som inte innehåller de här värdena, säger han.
Naturvårdshandläggaren på Länsstyrelsen, Per Hedman, säger att de inte vill slå undan benen för att bönder och skogsägare ska kunna verka i bygden.

– Vi hoppas att det här ska kunna vara en tillgång för bygden, säger han.
Länsstyrelsen vill skapa förutsättningar för att det ska bli en bra affär för markägare. De kan fortfarande exempelvis jaga på marken. Och de kan erbjuda värdet på virket i skogen plus ytterligare 25 procent i intrångsersättning.

– Om vi tittar skattetekniskt så är det fördelaktigt, säger Per Hedman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".