Trädgårdsstaty i form av barn med hund syns i översvämmat område.
En trädgårdsstaty i form av ett barn med hund i det översvämmade Houston. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Storm i Texas

Östersundsfödde Hans Blixt rapporterar från stormen Harvey

Houstonbo: Vi visste att vi var tvungna att bunkra
4:51 min

Hans Blixt flyttade till Houston, Texas för 43 år sedan och har varit med om flera stormar. Men floden som drabbar området nu är en på 800 år säger man.

Stormen Harvey har satt ett nytt amerikanskt regnrekord. En enskild storm har aldrig tidigare fört med sig lika mycket nederbörd till den amerikanska kontinenten. Hans Blixt, född i Östersund, har bott i Houston i 43 år.

De säger att det kan bli värst på torsdag, om dammarna svämmar över.

– Det är inte en vacker syn. Jag har en kompis som hade vatten på andra våningen, han fick hämtas med båt och föras till en skola, säger Hans Blixt.

Tidigt på tisdagskvällen lokal tid var det uppehåll. Men stormen Harvey väntas ta nya tag över fastlandet i delstaten Texas på onsdagen. Ytterligare 15-20 centimeter regn väntas fram till torsdag.

– Det var kö på matvaruaffären på en timme i går men i dag har de stängt för det finns inga varor, säger Hans Blixt.

Volontärer har kommit från grannstaterna för att hjälpa de drabbade. Alla som har en båt är ute och försöker plocka upp folk, enligt Hans Blixt.

– Vi skulle kunna ta emot folk här men problemet är att de inte kan ta sig hit. De säger att det kan bli värst på torsdag, om dammarna svämmar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".