Markägarna vid Almåsaberget Gerhard Nilsson och Nils-Olof Bäckebjörk menar att naturreservatet gör det omöjligt att bo och verka i området.
Markägarna vid Almåsaberget Gerhard Nilsson och Nils-Olof Bäckebjörk menar att naturreservatet gör det omöjligt att bo och verka i området. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Natur

Länsstyrelsen backar om Almåsa – skogsägarna tvingas inte till naturreservat

2:30 min

Länsstyrelsen kommer inte att tvinga markägare i Almåsa i Krokoms kommun att lösa bort sin skog till ett naturreservat.

Det står klart efter ett möte på onsdagen i Almåsa, där markägare, landshövding Jöran Hägglund och flera av länets riksdagspolitiker fanns med. Tidigare har markägarna fått information från Länsstyrelsen via brev, att Länsstyrelsen ville lösa in deras skog och göra om ett område på 800 hundra hektar till naturreservat. 

Det har väckt starka känslor hos många markägare i området, som har brukat sin skog och vill också att kommande generationer ska kunna göra det. 

Men nu backar Länsstyrelsen från att markägarna ytterst ska tvingas sälja sin skog via tvång. 

– Vi kommer inte att tvingas till någonting. Blir det något så blir det i ett samråd, säger Nils-Olov Bäckebjörk, en av skogsägarna i Almåsa. 

Och då känns det mycket bättre för dig?

– Ja det måste ju vara så. Man kan ju inte bli tvingad till något man inte vill.

På mötet fanns bland andra Jöran Hägglund, landshövdning, samt flera riksdagsledamöter från länet, Per Åsling (C), Saila Quicklund (M) och Anna-Caren Sätherberg (S). 

– De kommer ju att ta det här vidare i riksdagen, att enskilda tjänstemän inte kan ha den här befogenheten, att bara lämna ut ett brev och ta mark. Utan att det måste vara ett samråd, säger Nils-Olov Bäckebjörk. 

För honom var mötet en lättnad och även Per Sander, chef för området skydd och förvaltning på länsstyrelsen, är nöjd med onsdagens sammankomst. 

– Det var ett bra möte. Vi fick lyssna på markägarna och ta in deras synpunkter. 

Nu blir det inget tvång för markägarna, finns det någon risk att det inte blir något naturreservat runt Almåsaberget?

– Jag vill inte föregripa händelseutvecklingen. Vi ska fundera över den fortsatta inriktningen, hur vi ska jobba vidare med det här ärendet. Jag har inget svar på hur det ska bli framöver, säger han. 

Nils-Olov Bäckebjörk är något förvånad över att markägarna ändå fått en seger, deras mark kommer inte att tas ifrån dem med tvång. Han vill tacka den grupp som jobbat hårt med frågan. 

– Det känns ju väldigt bra att den enskilde kan få rätt i sådana här frågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista