Man vid väg
"Jag tycker det är ganska beklämmande att man kommer dagen innan skolstart med ett sådant här besked. Jag kan förstå att det finns sparkrav liggande, men det här är inte acceptabelt", säger föräldern Anders Cornelius. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Skola

Krokoms kommun drar in skolskjuts för skilsmässobarn

Förälder: Beklämmande att beskedet kommer dagen innan skolstart
4:44 min

Indragen skolskjuts för elever som bor varannan vecka hos frånskilda föräldrar. Det blir konsekvensen av nya neddragningar i Krokoms kommun.

– Jag tycker det är beklämmande att man kommer dagen innan skolstart med ett sådant här besked. Jag kan förstå att det finns sparkrav liggande, men det här är inte acceptabelt, säger Anders Cornelius i Östbacken.

Fram till förra skolåret fick hans dotter taxiskjuts varannan vecka från hans hem 2,5 mil väster om Nälden till skolan i Ås, cirka fem mil enkel resa. Nu hänvisas dottern till reguljära bussar vilket innebär längre väntan och bussbyten, som gör att resan kan bli över tre timmar lång. Konsekvensen kan bli att Anders Cornelius dotter inte längre kan bo hos honom utan nu väljer att bara bo hos sin mamma som bor nära skolan i Ås.

Andra elever och föräldrar som P4 Jämtland varit i kontakt med bor där det inte finns reguljära busslinjer och de kan bli helt utan skolskjuts från ena föräldern. 

Det var i juni som barn- och utbildningsnämnden i Krokom beslutade om en rad neddragningar för att minska kostnaderna, skolskjuts för elever med växelvis boende var en av punkterna.

Indragningen är ett sätt för Krokoms kommun att minska kostnaderna på barn- och utbildningsförvaltningen - trots att skollagen säger att en kommun är skyldig att ordna skolskjuts.

– Beslutet är att lägga ett maxtak på resor vid växelvis boende. Det innebär att allt resande över 35 000 kronor per elev och läsår ska avslås, säger Birgitta Lundgren, barn- och utbildningschef i Krokom. 

I dagsläget handlar det om cirka fem familjer som får besked om förändringen och kommunens förhoppning är att man ska spara dryga 3 miljoner kronor. Totalt ligger kommunens kostnader för skolskjutsar på 26 miljoner.

En rundringning som P4 Jämtland gjort till länets samtliga kommuner visar att det bara är Krokom som tagit beslut om att sätta ett maxtak för skolskjuts vid växelvis boende.

Rätten till skolskjuts vid växelvis boende har prövats av regeringsrätten i ett fall och då kom man fram till att barn som har föräldrar som bor i samma kommun har rätt att få skjuts till båda adresserna som man bor på. Birgitta Lundgren är inte säker på att kommunen lever upp till skollagen nu och välkomnar att föräldrar överklagar de avslagsbeslut de får. 

– Vi får i så fall se hur väl vi uppfyller de krav som är ställda, säger hon.

Du är inte säker på att ni uppfyller lagen i dag?

– Skollagen säger ju också att det inte ska vara organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen och det är väl den tolkningen som får träda i kraft.

Anders Cornelius kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Härnösand. För honom handlar det om möjligheten att kunna vara bosatt på landsbygden.

– Ja absolut. Personligen bor jag ju inte i någon glesbygd. Det finns ju någon form av busstrafik här. Det finns ju dom som har det mycket värre. Ska vi bo ute på landet då vill det ju till att allting fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".