Prins Carl Philip och prinsessan Sofia går bland barn
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har nu fått sitt andra barn och prins Alexander ett syskon. Foto: Anders Wiklund/TT
Hovet

Sofia och Carl Philip har fått barn

Prins Alexander har fått en lillebror. Klockan 11.24 på torsdagen föddes prinsessan Sofias och prins Carl Philips andra son på Danderyds sjukhus, meddelar hovet.

– Vi är jätteglada och Alexander blir nog väldigt glad över att han har fått en lillebror, säger prins Carl Philip på en pressträff. 

Han meddelar på en pressträff på Danderyds sjukhus att både Sofia och barnet mår bra. På frågan vem sonen är lik är pappan lite tveksam.

– Den här lille pojken har nog drag av oss bägge, men det är ju svårt att säga nu, säger den nyblivne tvåbarnspappan. 

Antalet barn som finns i kungafamiljen nu gör att det nya barnet hamnar långt ner i successionsordningen. Ju längre ner i rangordningen, desto färre officiella plikter förväntas man ha, enligt professorn Dick Harrisson.

Prins Alexander har femte plats i successionsordningen och nytillskottet tar platsen därefter.

Redan i morgon klockan 12.15 väntas en tacksägelsegudstjänst, så kallad Te Deum, att hållas i Slottskyrkan på Stockholms slott. En inbjudan har redan gått ut till bland annat statsministern, övriga toppolitiker i landet och den närmaste familjen, skriver Expressen.

Relationen mellan Carl Philip och prinsessan Sofia blev känd i juli 2010. De gifte sig fem år senare i Slottskyrkan. När det i mars i år blev känt att de väntar sitt andra barn beräknades födseln till september.

Fakta: Successionsordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står på tur att bli Sveriges regent efter honom.

Så här ser den ut i dag:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Prins Oscar, son till kronprinsessan

4. Prins Carl Philip

5: Prins Alexander, son till Carl Philip

6. Carl-Philips andra barn, född den 31 augusti

7: Prinsessan Madeleine

8: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

9: Prins Nicolas, son till Madeleine

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".