Pernilla Geséns "Dagbok för utvlada - Jennas andra", Ur Vem älskar Yngve Frej?"Öppet Arkiv och Teater Galeasens "Hamlet"
Pernilla Geséns "Dagbok för utvlada - Jennas andra", Ur filmen "Vem älskar Yngve Frej?" i SVT Öppet Arkiv och Hannes Meidal i "Hamlet". Foto: Illustration Sandra Wagner/layout Cecilia D Engström, Bertil S-son Åberg/Svt bild och Måns Månsson.

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Här tipsar Kulturnytt i P4 om veckans kulturupplevelser.

BARNBOK

Böcker som är skrivna i dagboksform går som smör i solsken - en del har kanske kommit i kontakt med "Dagbok för alla mina fans" av Jeff Kinney. Svenska författaren Pernilla Gesén har skrivit flera barnböcker för mellanåldern (9-12 år) och "Dagbok för utvalda" är den andra i serien om Jenna. Hon är en tolvåring som tampas med en självupptagen mamma och störiga klasskompisar. Men trashmetalbandet hon har med sina kompisar är räddningen. "Jennas andra" är en bok som på allvar tar upp jobbiga ämnen men som också bjuder läsaren på spänning och många skratt.

 

TEATER

Och så har det varit teaterpremiär - fast på bio! Det är friteatergruppen Teater Galeasens version av "Hamlet" som nu också haft premiär på bioduken. Hannes Meidal spelar huvudrollen i den föreställning som spelades för utsålda hus och fick Svenska Dagbladets Thaliapris. I veckan visades Hamlet på Bio Rio i Stockholm och i höst kommer man att kunna se den på bio i hela landet genom Folkets hus och parker.

 

JANNE "LOFFE" CARLSSON

Tidigt i torsdags fick vi ju veta att skådespelaren och musikern Janne "Loffe " Carlsson gått bort. Och för den som vill återse några av Loffe Carlssons klassiska roller, eller kanske upptäcka dem för första gången, så vill vi tipsa om SVT:s Öppet Arkiv. Där finns filmer, klipp och intervjuer från hans långa karriär, till exempel "Vem älskar Yngve Frej"

Men Janne "Loffe" Carlsson var ju inte bara skådespelare. Han var en fantastiskt trummis. Med en energi och en glädje som inspirerat generationer av trummisar har "Loffe" Carlsson satt ett avtryck i svensk musikhistoria. Tips från Kulturredaktionen är att lyssna på Hansson och Carlsson underbara debutskiva "Monument" från 1967 samt Pugh Rogerfeldts skiva "ja, dä ä dä" där Janne "loffe" Carlsson spelar trummor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".