Civilminister Ardalan Shekarabi och Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht berättar om varför man flyttar statliga jobb från Stockholm till övriga landet.
-- Det är viktigt att staten tar sitt ansvar för sammanhållningen i vårt land och sätter stopp för den centraliseringsvåg som pågått allt för länge. Det sa civilminister Ardalan Shekarabi när han tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht berättade om varför man nu börjar flytta ut statliga jobb från Stockholm till övriga Sverige. Foto: Marcus Frånberg
Arbetsmarknad

Statliga jobb utanför Stockholm ger ett mer sammanhållet Sverige

Civilministern: Det handlar om förtroende och tillit
4:54 min

Främsta orsaken till flytt av myndigheter från Stockholm är att statens närvaro måste finnas över hela landet. "Det handlar om förtroende säger minister."

Bakgrunden till regeringens reform med att flytta ut hela eller delar av myndigheter från Stockholm till övriga landet är bland annat att 23 kommuner har tappat uppemot 30 000 statliga jobb på 20 år. Dessutom har statlig service som Arbetsförmedling och Försäkringskassa stängt eller flyttat från många mindre orter. Det här menar regeringen kan skapa missnöje och minskat förtroende bland befolkningen, inte minst på landsbygden.

– Om staten överger vissa delar av landet och minskar sin närvaro påverkar det på sikt tilliten i vårt samhälle, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Jämtlands län får ytterligare 20 arbetstillfällen vid Tillväxtverket som finns i Östersund. Andra förändringar är till exempel att delar av Strålsäkerhetsmyndigheten med 120 anställda flyttar till Katrineholm och att Polarforskningssekretariatet hamnar i Luleå.

Enligt Statskontoret kan orter med statlig närvaro komma att få högre status som centrum inom en viss kompetens, om en tidigare lokalisering inom samma expertområdet har gjorts.

Östersunds kommun ligger samtidigt i startgroparna för att se över vad de kan göra för att flytta delar av sin kommunala verksamhet utanför staden.

– Vi har 5000 anställda och det passar ganska bra nu när vi digitaliserar mera och planerar att bygga ett nytt rådhus. Östersunds kommun som är största arbetsgivaren i länet behöver bidra med sitt utifrån våra jobb, säger Ann-Sofie Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi är det här en början på arbetet med att flytta flera myndigheter och statlig service från Stockholm till övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".