Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bienjedaelie/ Funäsdalen

Nu har återuppbyggnaden av 1800-talskåtan startat

Publicerat fredag 1 september 2017 kl 09.18
Ola Hanneryd: Kåtan är ett viktigt dokument för vårt område
7:52 min
1867 års kåta på Funäsdalsberget 2016, före återuppförandet vid Fjällmuseet.
1867 års kåta på Funäsdalsberget 2016, före återuppförandet vid Fjällmuseet. Foto: Ola Hanneryd/ Härjedalens Fjällmuseum

Torvkåtan återuppbyggs i Fornminnesparken i Funäsdalen och är troligtvis Sveriges äldsta, menar Ola Hanneryd, chef vid Härjedalens Fjällmuseum.

Torvkåtan som nu ska återuppbyggas ägdes troligtvis av Mittådalens renägarförening och skänktes under 1930-talet till Fornminnesparken i Funäsdalen, skriver Sameradion & SVT Sápmi. Där har kåtan varit ända fram till 1954 då renägarföreningen bestämde att återuppbygga den så att den inte skulle förfalla. Under 1966 såldes och flyttades kåtan till Funäsdalsberget – där den bland annat användes i en samisk besöksanläggning.

Där har den varit tillsammans med en annan kåta som byggdes 1966 och under förra årets förberedelser för Lopme Laante-projektet skänktes kåtan till Härjedalens Fjällmuseum. Då noterade man att kåtan var signerad och daterad till 1867 vilket sannolikt gör kåtan till den äldsta i Sverige, menar museichefen Ola Hanneryd.

– Kåtan är i relativt gott skick och vi vill inte att den ska förfalla och därför startas återuppbyggnaden. Tanken är att den ska efterlikna hur kåtan såg ut under 1800-talet.

Idag startade återuppbyggnaden på fjällmuseet som leds av samen och traditionbäraren Alf Villenfelt från Brändåsen och timmerman Joni Lidberg. Arbetet drivs i workshop-form för trähantverkare och syftet är att deltagarna ska lära sig mer om samisk byggnadstradition och få möjlighet att diskutera restaureringsfrågor när det gäller den här typen av byggnader. Målet med workshopen är att återuppföra kåtan.

– Med kåtan vill vi tydliggöra och berätta om samisk byggnadskultur till våra besökare. Vi har som syfte på museet att berätta om samisk kultur. Nu har workshopdeltagarna en fantastisk chans att få den här kunskapen vidareförmedlad av en som är kulturbärare och har den kunskapen, säger Ola Hanneryd.

Workshopen startade torsdag morgon och håller på till och med lördag. Museichefen tror inte att kåtan kommer att bli klar under helgen men förhoppningsvis någon gång i höst. Det arbetet kommer att göras av Alf Villenfelt och Joni Lidberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".