Skidåkare på väg mot Sylarna. Foto: Staffan Andersson.
Skidåkare på väg mot Sylarna. Foto: Staffan Andersson/Sveriges Radio
Natur

Beslut om nationalpark i Vålådalen-Helags-Sylarna dröjer

Länsstyrelsen: Det fins inga enkla lösningar
1:25 min

Tanken var att en nationalpark i Vålådalen-Helags-Sylarna skulle vara klar i år. Men så blir det inte. Planerna har fördröjts.

Projektledaren för nationalparks-processen, Annica Ideström, förklarar varför projektet försenats.

– Det är många människor som berörs av det här och som måste få vara med och tycka till i den här processen. Sedan är det frågor som har växt och där det inte finns några enkla lösningar, säger hon. 

De första planerna dök upp runt 2009 till 2010. Men proteserna från rennäringen, turistnäringen, främst skoterturismen, och från de boende i området har varit starkare än vad Naturvårdsverket och Länsstyrelsen räknat med. Göran Gabling, biträdande enhetschef på naturvårdsenhet på länsstyrelsen berättar att de nu satsar för att komma framåt i processen.

 – Vi har stärkt upp projektledningen, säger han.

Runt årsskiftet 2019 och 2020 ska nytt beslut tas om länsstyrelsen ska slutföra planerna på en nationalpark, berättar projektledaren Annica Ideström. Om de går vidare så kan nationalparken i Vålådalen-Helags-Sylarna vara på plats 2023.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".