Kvinna på bild till vänster och bild på kommunhus till höger.
Karin Wallén, centerpartistisk ordförande i barn och utbildningsnämnden i Krokom. Foto: Pressbild
Skola

Krokoms kommun vill pröva frågan om skolskjuts juridiskt

Karin Wallén: Vi måste vända på alla stenar för att få ihop vår budget
3:49 min

Enligt Karin Wallén (C), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Krokom sparar de indragna skolskjutsarna viktiga pengar för kommunen.

Indragen skolskjuts för elever som bor varannan vecka hos frånskilda föräldrar. Det blir konsekvensen av nya neddragningar i Krokoms kommun.

– Det här har tagit nio procent av vår budget och nu har vi ett sparbeting, det är därför vi vill ha det juridiskt prövat nu, säger Karin Wallén, centerpartistisk ordförande i barn och utbildningsnämnden i Krokom.

Finns det inga andra sätt man skulle kunna pröva det på?

– Det är möjligt men nu har vi valt det här, vi måste lyfta på stenarna och titta på vad som finns under och då har vi sett att det här är en väldigt hög kostnad för oss som kommun, säger Karin Wallén.

– Beslutet är att lägga ett maxtak på resor vid växelvis boende. Det innebär att allt resande över 35 000 kronor per elev och läsår ska avslås, säger Birgitta Lundgren, barn- och utbildningschef i Krokom. 

I dagsläget handlar det om cirka fem familjer som får besked om förändringen och kommunens förhoppning är att man ska spara dryga 3 miljoner kronor. Totalt ligger kommunens kostnader för skolskjutsar på 26 miljoner.

En rundringning som P4 Jämtland gjort till länets samtliga kommuner visar att det bara är Krokom som tagit beslut om att sätta ett maxtak för skolskjuts vid växelvis boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".