E14 genom Åre
Mark- och miljödomstolen anser att trafikfrågan i det berörda området inte utretts tillräckligt. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Miljö

Domstol stoppar byggplan i Åre – "Vi tar till oss kritiken"

Bostadsrättsförening: Kommunen har inte gjort sitt jobb
2:30 min

I förra veckan sågade mark- och miljödomstolen det långt framskridna projektet att bygga ett hundratal lägenheter och hotellrum vid Fjällgården.

UPPDATERAD 17:18

Byggplanerna överklagades i ett tidigt skede av företrädare i bostadsrättsföreningen Fjällängen, som är närmaste granne.

– Eftersom kommunen har aldrig varit intresserad av att disktutera våra frågor och synpunkter har vi sett att det enda vi kan göra är att be någon annan instans undersöka om kommunen skött det här på ett korrekt sätt, säger bostadsrättsföreningens ordförande Alf Blomkvist till P4 Jämtland.

I domen får Åre kommun, som utrett och godkänt byggplanerna, svidande kritik för brister i hela 19 punkter. Domstolen håller bland annat med bostadsrättsföreningen Fjällängen om att trafiksituationen i området inte har utretts tillräckligt.

Men är det inte bra att området utvecklas?

– Vi vill bara att saker ska göras så att säkerhetsmässigt är väl fungerande säkerhetsmässigt för Åre och i det här fallet har kommunen inte gjort sitt jobb, säger Alf Blomkvist.

Enligt samhällsbyggnadschef Jari Hiltula har planförslaget tagits fram enligt gällande rutiner - med möjlighet för berörda att yttra sig.

Katrin Wissing är miljöpartistisk ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun. Hon säger att kommunen tar till sig av kritiken i domen. 

– Det har varit en väldigt lång process, under många, många år. Vi har haft att förhålla oss till två olika lagstiftningar och det komplicerar saken, säger hon. 

Det är tredje gången ni får bakslag på planerna. Slänger ni dem i sopkorgen nu?

– Vi tar inte ställning förrän vi haft ett möte med exploatörerna. Och det finns ett inbokat möte med dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".