väg, skador, vägarbete, varning, glesbygd, potthål
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Trafik

Trafikverkets nya plan – små vägar kan bli sämre

Trafikverket: Vi vet inte vilka vägar det gäller
3:50 min

Länets mindre trafikerade vägar hamnar i skymundan när Trafikverket planerar upprustningar och nya projekt kommande tioårsperiod.

I Trafikverkets förslag ska man fördela över 620 miljarder kronor från 2018 och tio år framåt. I länet sväljer förbifart Brunflo 466 miljoner och förbifart Sveg omkring 200 miljoner kronor.

Under de första fem åren tror Trafikverket att man kommer klara hålla dagens standard på det mindre trafikerade vägnätet men sen blir det knapert.

– Vissa delar av det lågtrafikerade vägnätet kan få försämrat tillstånd under andra planperioden, säger Jon Hansson som är samhällsplanerare på Trafikverket.

– Exakt vilka vägar som får stå åt sidan och vad det innebär för vägarnas standard vet vi inte idag.

Härjedalens kommunalråd, centerpartisten Anders Häggkvist är besviken och menar att det drabbar besöksnäringen till hans kommun.

– På vinterhalvåret har vi 50 000 gäster som åker härifrån varje vecka, de möter 50 000 gäster som ska hit. Så det är jätteviktigt att man både sköter de vägar som finns på ett bra sätt och är beredd att investera i dom så att vi har säkra, snabba vägar ut och in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".