Tuna kyrka i Matfors sedd rakt framifrån. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Tuna kyrka i Matfors Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Politik

Lågt intresse för att påverka kyrkan

Harriet Edin: Jag är inte intresserad av kyrkan
0:52 min

Den 17 september är det kyrkoval. Då väljs vilka som ska företräda medlemmarna de kommande fyra åren. Men få väntas rösta.

Intresset för det kommande kyrkovalet är svalt. I en ny Sifo-undersökning från Svenska kyrkan svarar bara 21 procent av medlemmarna att det är viktigt att påverka kyrkans verksamhet, men ännu färre väntas rösta.

Harriet Edin är medlem, men är inte särskilt intresserad av att påverka svenska kyrkan och säger att hon inte kommer att rösta.

– Jag är inte intresserad. Det räcker med det rätta valet som kommer ett år, säger hon.

Varför är du ändå med i Svenska kyrkan?

– Det har bara blivit av farten. Jag kanske ska gå ur nu när jag blir påmind.

En tydlig skillnad i undersökningen är skillnaden mellan tjänstemän och arbetare. Bland de förstnämnda är det 50 procent som anser att det inte är viktigt att påverka medan siffran hos arbetare är 42 procent, alltså något lägre.

Det finns också viss skillnad mellan könen. 52 procent av männen anser att det inte är viktigt medan samma andel bland kvinnorna är 40 procent.

En som funderar på att rösta är Emelie Linde.

– Det är dags för mig att börja involverar mig i saker nu när jag börjar bli vuxen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".