Prideparad Ösd 2015
Så här såg det ut under en tidigare prideparad i Östersund. Foto: Johanna Nyman/ Sveriges Radio
Festival

Höstpride i Östersund – 38 grupper anmälda till parad genom stan

"Varför skulle vi inte ordna en festival i Östersund igen?"
6:16 min

Hör Preethi Huczkowski, ordförande i RFSL Östersund, berätta om den pridefestival och parad som kommer att hållas i Östersund nästa helg.

Pridefestivalen hålls nästa fredag och lördag och blir en helg fylld med aktiviteter och festligheter. Den toppas av paraden på lördagen.

Det är den nya styrelsen för RFSL Östersund, med nya ordförande Preethi Huczkowski, som tagit initiativet till festivalen. 

– Det ordnas ju mycket pridefestivaler runt om i landet i olika städer. Så varför skulle det inte hända något i Östersund igen? frågar hon sig. 

Redan är 38 grupper anmälda till paraden på lördagen. 

– Men jag vill gärna att flera anmäler sig, för att stötta ett inkluderande samhälle, säger hon. 

Vad hoppas ni på att det här ska leda till?

– Att man synliggör att det går att leva kvar på landsbygden. Att man vill få folk att flytta hit. Vi vill ju att invånarantalet ska öka. Då måste vi också jobba med de här frågorna, säger Preethi Huczkowski. 

RFSL går in med egna medel på 30 000 kronor för att festivalen ska bli av. Även Östersunds kommun går in med 30 000 och Region JH med 40 000. Resten av pengarna kommer från andra sponsorer. 

Det är några år sedan det var en pridefestival i Östersund. Tidigare har det hållits bland annat i samarbete med Yran. Senast evenemanget var 2015 då det hölls en mångfaldsparad. Nu hoppas RFSL Östersund att det blir ett årligt evenemang. 

– Vi har fått en otrolig respons. Att vi inte har det tillsammans med Yran har att göra med att vi kom på det otroligt sent. Då var vi tvungna att skjuta fram det och då blev det den 16 september. Lite vågat med tanke på vädret men jämtarna är ju vana att klä på sig, säger Preethi Huczkowski. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".