Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
 italiensk ambulanshelikopter AW169
1 av 3
Italiensk ambulanshelikopter AW169 kom först till Jämtland och innebär en förhöjd kostnad med 150 000 kronor per månad för regionen. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Kvinna porträtt vid fönster.
2 av 3
Dyrast i Norrbotten och billigast i Jämtland, trots att den jämtländska helikoptern har flest timmar i luften. Arbetssättet, som region Jämtland och Härjedalen valt, det räcker gott och väl till för att klara av uppdraget. "Som det har varit hittills har det fungerat bra med kompetensen sjuksköterskor i helikoptern", säger Anita Secher, områdeschef för akutvården. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Helikopterbår.
3 av 3
En del av den nya utrustningen i den nya ambulanshelikoptern. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Sjukvård

Lika ambulanshelikopter – halva kostnaden i Jämtlands län

Ambulanschef: Kompetensen sjuksköterskor fungerar bra
1:25 min

Samma modell av ambulanshelikopter har köpts in till sjukvården i norr, men det är stora skillnader i bemanning och kostnader.

Norrbottens helikopterverksamhet är klart dyrast. Den kostar skattebetalarna ungefär 46 miljoner kronor per år, dubbelt så mycket som i Jämtlands län med 23 miljoner. I Västerbotten landar notan på 32 miljoner, visar P4 Jämtlands sammanställning.

– Som det har varit hittills har det fungerat bra med kompetensen sjuksköterskor i helikoptern, säger Anita Secher, områdeschef för akutvården vid Region Jämtland Härjedalen.

I Norrbotten däremot finns det läkare med på varje uppdrag. En fråga om patientsäkerhet anser narkosläkaren Per Marcusson, som är medicinskt ledningsansvarig för ambulanshelikoptern i Region Norrbotten.

– Det som skiljer är att du som patient kan hamna i en situation där helikoptern kommer och hämtar dig utan att nödvändig kompetens följer med, säger han. 

Förutom att läkarbemanningen kostar mer så har man också ett system med två piloter i Norrbotten som gör att avtalet blir dyrare. 

– Vi är alltid operativa. Vår helikopter är en relativt dyr inrättning och att den skulle stå på marken på grund av att vi inte har utvilad personal känns inte rationellt, säger Per Marcusson.

Den helikopter som har mest flygtimmar är dock den i Region Jämtland Härjedalen. När P4 begär ut siffror på flygtimmar i de nordligaste länen har Jämtland 800 timmar mellan april 2016 och april 2017. Norrbotten ligger sist på 625 timmar.

En orsak är att det är många skadade fjällturister i Jämtland och Härjedalen. Den kostnaden landade förra året på totalt 19 miljoner kronor och det betalar de skadades landsting.

Och trots att Region Jämtland Härjedalen bara har en pilot, ett så kallat en-pilotsystem, så är det sällsynt att helikoptern blir stående på marken.

– Jag har inga exempel på det, säger Anita Secher.

AMBULANSHELIKOPTER I NORRLÄNEN

Jämtland

Typ av helikopter: Augusta Westland 169

Antal flygtimmar, april 2016-april 2017: 800 h

Avtalsperiod ny helikopter: 2017 12 31-2021 12 31

Nettokostnad 2016: 23 miljoner kronor

Intäkter från andra landsting: 19 miljoner kronor 

 

Västerbotten

Typ av helikopter: Augusta Westland 169

Antal flygtimmar, april 2016-april 2017: 650 h

Avtalsperiod ny helikopter: 2017 09 01-2021 12 31

Nettokostnad 2016: 32 miljoner kronor

Intäkter från andra landsting: 6,5 miljoner kronor 

 

 

Norrbotten

Typ av helikopter: Augusta Westland 169

Antal flygtimmar, april 2016-april 2017: 625 h

Avtalsperiod ny helikopter: 2017 06 01-2021 05 31

Nettokostnad 2016: 45,8 miljoner kronor

Intäkter från andra landsting: 11,3 miljoner kronor 

Källa: Region Jämtland Härjedalen, Västerbottens landsting, Region Norrbotten och Babcock Scandinavian airambulance

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".