Två manliga författare står framför hylla
Niklas Ekstedt och Christian Daun har skrivit kokboken "Mitt barn äter allt" Foto: Ulrika Pousette
Kokbok

Kocken Niklas Ekstedts nya kokbok utmanar barnmatskulturen

"Barnen är som de jobbigaste gästerna"
12 min

Barnmatsångest ledde till en ny kokbok för kocken Niklas Ekstedt från Järpen, som även vill ta bort barnmenyer från restauranger.

Matjournalisten Christian Daun och kocken Niklas Ekstedt upplevde båda en barnmatsångest när de själva blev föräldrar. Nu har de tillsammans skrivit kokboken "Mitt barn äter allt".

 – Jag står på jobbet och serverar kaviar och piggvar och kommer sedan hem till ett träsk. Ingen matglad människa kan ärligt säga att det är underbart att laga mat till barnen. För barnen är som de absolut jobbigaste gästerna, beskriver kocken Niklas Ekstedt.

Niklas, som kommer från Järpen, anser att föräldrarnas största misstag är att fråga barnen vad de vill ha, då blir det lätt pannkaka och spagetti. Han tycker att föräldrarna måste våga introducera annan mat till barn. 

– Det är lika jobbigt att lära ett barn att äta, som det är att lära sig skriva, anser Niklas som egentligen tycker att alla barnmenyer borde plockas bort och istället lägga mer resurser för att barnen ska lära känna olika maträtter.

Barnen har haft stor betydelse för kokbokens uppkomst. Författarnas familjer fick vara med och recenserade rätterna och ifrågasatte ibland urvalet av recepten, berättar Niklas Ekstedt.

Att tacos blivit många barns favorit kan bero på att de får vara mer delaktiga, hjälpa till, ställa fram och hacka, tror Ekstedt.

Maten kan också med fördel delas upp så den vuxna varianter har mer kryddor, tipsar Niklas Ekstedt avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".