Tidningen Östersunds-Posten.
Tidningen Östersunds-Posten fyller 140 år idag. Foto: Monica Wikström/Sveriges Radio
Tidning

Öppet hus när ÖP fyllde 140 år

Chefredaktören: Vi har dukat upp med tårta i källaren
1:11 min

Östersunds-Posten bjöd in till öppet hus för att fira att det idag är 140 år sedan första numret av tidningen kom ut.

Lång tid har gått sedan Östersunds-Postens grundare Agathon Burman bestämde sig för att starta en lokaltidning i Östersund. Det första numret av tidningen kom 5 september 1877, på dagen 140 år sedan idag.

Och det firades ordentligt på tisdagen. ÖP bjöd in till öppet hus på redaktionen på centrala i Östersund. 

– Vi hoppas att jättemånga kommer hit och hälsar på oss. Vi har dukat upp med tårta i källaren och besökare kan titta på gamla filmer och gamla tidningslägg, träffa medarbetare och trivas, sa chefredaktören Hans Lindeberg på förmiddagen. 

Själv har han följt tidningen länge.

– Jag kom hit 1979 och har släktingar som var ÖP-trogna långt innan dess. 

En av tidningens utmaningar i dagens läge är omställningen från papperstidning till webbaserade nyheter, berättar Hans Lindeberg. 

– Vi står i den digitala omställningen och sedan kostar det väldigt mycket att trycka och distribuera papperstidningar och det finns miljöskäl att inte göra det lika mycket som idag. Så det är en balansgång hur mycket vi ska komma ut som tryckt tidning och som digital. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".