Rökt sik med fänkålstrassel. Foto: Emma Janke
Rökt sig med fänkålstrassel. Kanske en kommande rätt i skolmatsalarna i Härjedalen? Foto: Emma Janke
Mat

Sik från Grundsjön på kommunala tallrikar i Härjedalen

"Det ska vara så mycket som möjligt från Härjedalen på tallriken"
1:02 min

Skolor och äldreboenden i Härjedalen kommer i vinter att få lokalt fångad fisk på menyn.
– Vi brinner för lokalt producerad mat, säger Klaus Dudenhöfer, kostchef i kommunen.

Varje år fiskar Långå fiskevårdsförening upp flera ton sik från Grundsjön, för att ge utrymme åt den särskilda grundsjörödingen.

Nu ska kommun ta rätt på siken, med hjälp av ett nytt fiskslakteri i Ljusnedal, och servera den till elever och äldre i Härjedalen.

– Vi har en biffmaskin, så det blir fiskbiffar och fiskhamburgare. De är färdigfileade och ska serveras om två veckor, säger kostchefen Klaus Dudenhöfer till P4 Jämtland.

Sedan tidigare har kommunen egna kossor som blir mat på kommunala tallrikar runt om i Härjedalen.

Kommunen har även lyckats få till att den potatis som serveras i skolor och på äldreboenden är lokalt odlad i Härjedalen.

– Det ska vara så mycket härjedalskt som möjligt på tallriken, säger Klaus Dudenhöfer.  

Hur löser ni detta med fisken när det gäller de regler om upphandling som en kommun måste förhålla sig till?

– När det gäller fisken är det inte så mycket pengar. Det ligger långt under gränsen för vad som krävs, för att det ska till en offentlig upphandling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".