Blommor gjorda av tidningspapper vid folksamling
Människor hedrade den dödade ryska journalisten Anna Politkovskaya med blommor gjorda av tidningspapper. Nu kan hotade kulturarbetare och journalister komma att få skydd i Östersund. Foto: Ivan Sekretarev
Kultur

Östersund vill skydda hotade kulturarbetare

"Det handlar om global yttrandefrihet."
3:15 min

En hotad kulturutövare från ett annat land kan komma att få skydd i Östersund från och med årsskiftet. Det kan handla om en journalist, konstnär eller författare.

Östersunds kommun har blivit medlem i det internationella nätverket ICORN som jobbar med att ge skydd åt hotade och förföljda kulturutövare runt om i världen.

– Vi har en dialog med ICORN och kommer att berätta för dem vad vi i Östersund kan erbjuda och vilka förutsättningar som finns här. Och så matchar de det mot sin väntelista över personer som söker skydd, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator i Östersunds kommun. 

ICORN har bland annat journalister, författare och konstnärer på sin lista över hotade och förföljdA kulturarbetare runt om i världen. Där finns bland andra Svetlana Alexievich, undersökande journalist och författare från Vitryssland, som under två år bodde i Göteborg, genom ICORN:s försorg. 

Ett 60-tal städer, flera av dem i Sverige, är fristäder. Kulturarbetaren får ett stipendium på två år som bekostas av kommunen. Den person som kommer hit får en bostad, ett stipendium som ska täcka levnadskostnader och hjälp med att hitta ett lokalt nätverk för att kunna fortsätta att arbeta.

– Det här är ett led i att vi vill arbeta för demokratiska frågor. Det här handlar om global yttrandefrihet och alla människors rätt att få sina synpunkter framförda, säger Catharina Andersson. 

Det är kommunfullmäktige i Östersund som har fattat beslutet om att bli medlem i ICORN, och gett kultur- och fritidsförvaltningen utökad budgetram för att klara uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".