Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Tiggeriförslag från (M) får kritik för populism

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 15.41
Hela debatten hör du här
(9:03 min)
Hand med mynt.
Moderaternas förslag om nationellt tiggeriförbud diskuteras. Foto: Alvaro Barrientos

Östersunds vice kommunalråd Anders Edvinsson (S) hävdar att Moderaternas förslag om tiggeriförbud andas populism. På onsdagen debatterade han förslaget med Björn Hammarberg (M) i partiets förbundsstyrelse i länet.

 – Det är en svår fråga som debatterats mycket. Ingen har riktigt kommit fram till en lösning, till hur det ska se ut, säger Björn Hammarberg (M) som sitter i Moderaternas förbundsstyrelse i Jämtland. 

Tror du att förslaget har stöd i ditt parti?

– Det tror jag. 

Anders Edvisson(S) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Östersund. Han tycker att förslaget är ren populism från Moderaternas sida. 

– Noterbart är att det är bara de och SD som tycker så här. Men Björn har rätt i att det har diskuterats mycket. Vi har avslagit det här och går en annan väg, säger han. 

Det var på tisdagen som Moderaterna meddelade att de skärper sin syn på tiggeri och liksom SD förslår ett nationellt förbud.

– Man måste bestämma sig. Ska vi acceptera att tiggeri normaliseras i Sverige? sa den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé på en pressträff om Moderaternas framtida kriminalpolitik.

Övriga partier tror inte på ett generellt förbud och förslaget har mött kritik från flera håll.

– Jag förstår att man tycker att det är en snabb och enkel lösning. Men det handlar om väldigt utsatta människor och jag tycker att man har en skyldighet att se även deras situation, sa ansvarig minister Åsa Regnér (S).

Från Svensk handel är tongångarna mer positiva.

– Ett förbud mot tiggeri sänder en viktig signal om att tiggeri inte är acceptabelt, enligt Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

– Det skapar otrivsel i och i anslutning till butikerna.

Anders Edvinsson (S), kommunalråd i Östersund menar att problemet måste lösas utanför Sveriges gränser, i tiggarnas hemländer. Ett förbud mot tiggeri skulle vara svårt att genomföra. 

– Men så länge människor ändå väljer att på olika sätt åka hit och tigga så måste vi hantera det lokalt. Vem ska avhysa vid ett förbud. Polisen? Har inte de vettigare saker att göra än att avhysa tiggare, säger han. 

– Vi är överens om att sätta press på de här människornas hemländer. Vi Moderater är inte nöjda med förändringstakten utan vi måste sätta hårdare press så att hemländerna tar ett större ansvar när det gäller de här medborgarna, säger Björn Hammarberg (M).  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".