Neuropsykologen Bo Hejlskov Elvén har forskat och föreläst om lågaffektivt  bemötande i nästan 20 år.
Neuropsykologen Bo Hejlskov Elvén har forskat och föreläst om lågaffektivt bemötande i nästan 20 år. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Psykologi

Så ska du prata med ditt barn – hör psykologens tips

Psykologen: Det handlar om lugn - inte om 'låt gå'
2:42 min

I kommunikationen med barn har det länge handlat om konsekvenser, sätta gränser och att säga ifrån. Något som leder till ökat våld, menar psykologer.

Bra bemötande är en av nyckelfaktorerna för att elever ska lyckas.

Föreläsaren och psykologen Bo Hejlskov Elvén har forskat i lågaffektivt bemötande i snart 20 år:

– Det handlar om att om du höjer rösten, blir du fientlig. Fientligt beteende gör att folk blir fientliga. Men om du håller affekten, alltså känslan, låg - även i svåra situationer så blir de lättare att hantera.

Hur funkar det för dig själv?

– Jag är ganska lugn, men man trillar dit ibland. Något som jag har fått jobba med i mitt liv och mitt föräldraskap är att känna igen när jag trillar dit, så att jag kan backa. Med träning blir man bättre på att inte trilla dit, säger Bo Hejlskov Elvén.

Hör honom berätta om sina främsta tips till föräldrar i inslaget ovan.

Är du mer nyfiken på vad Bo Hejlskov Elvén har att berätta i det här, och andra ämnen, så finns även UR:s NPF-podden där han han tillsammans med logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".