Människor står och tittar ned över räcket på en kraftverksdamm
1 av 5
Mark- och miljööverdomstolen på syn vid Curt Jonssons vattenkraftverk i Edsån. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Män står vid kraftverksdamm
2 av 5
Curt Jonsson pratar med personer från Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Mats El Kott, juridiskt ombud för Curt Jonsson, var mycket glad och lättad över beskedet från Mark- och miljööverdomstolen.
3 av 5
Mats El Kott, juridiskt ombud för Curt Jonsson, var mycket glad och lättad över beskedet från Mark och miljööverdomstolen. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
Curt Jonsson, vattenkraftverk. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
4 av 5
Curt Jonsson är beroende av elförsörjningen från kraftverket för sin salladsodling. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Curt Jonssons vattenkraftverk hoas med rivning. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
5 av 5
Curt Jonssons vattenkraftverk som hotades med rivning. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Vattenkraft

Curt Jonsson får behålla sitt minikraftverk

Curt Jonsson: Det låter bra att man kan få fortsätta vara i glesbygden
1:12 min

Tills vidare får trädgårdsodlaren Curt Jonsson behålla minikraftverket i Edsån utanför Strömsund. Det framgår av Mark- och miljööverdomstolens dom.

Curt Jonsson hade överklagat miljödomen om att han måste riva vattenkraftverket som sedan 1930-talet försörjt hans släktgård med ström och bland annat är en förutsättning för Curts näringsverksamhet som trädgårdsodlare.

Länsstyrelsen har bedömt att kraftverket är olagligt eftersom det saknas tillstånd. Curt Jonsson överklagade länsstyrelsens beslut först till Miljödomstolen, som gick på länsstyrelsens linje och avslog hans överklagande.

Då gick han vidare till Mark- och miljööverdomstolen och det är den domen som kom på torsdagen. 

Domen från Mark- och miljöverdomstolen säger att ansvaret för kraftverket och dammen inte ligger på Curt Jonsson utan på en vägsamfällighetsförening. Det är inte Curt Jonssons sak att riva dammen och därför ska länsstyrelsens beslut upphävas, enligt domen.

– Jag tycker länsstyrelsen kan släppa på sin prestige och be om ursäkt till Curt Jonsson för att ha orsakat honom mycket lidande, säger juristen Mats El Kott som företrätt Curt Jonsson.

Mark- och miljööverdomstolen gjorde en besiktning på plats vid Edsån i juni och har nu alltså kommit med sin dom, som inte får överklagas.

Däremot är själva frågan om vattenregleringen av Edsån inte avgjord. Mark- och miljööverdomstolen menar i sitt domslut att det på grund av ansvarsförhållandet inte finns skäl att pröva rätten till reglering.

Urban Westbye, biträdande enhetschef på länsstyrelsens djur- och miljöenhet, säger till P4 Jämtland att han inte kan ge något besked på torsdagen, om hur länsstyrelsen ska gå vidare med ärendet. 

– Vi måste läsa igenom domen först och se hur domstolen motiverat domen, innan vi bestämmer vad vi ska göra.

Mats El Kott, Curt Jonsson ombud, menar att det gått prestige i den här frågan från er sida. Hur ser du på det?

– Nej det har det inte. Det är inget personligt från vår sida. Det här är ett uppdrag vi fått från regering och riksdag, att se över tillståndslösa dammar och kraftverk för att få till en god ekologisk status. Vi har inget emot Curt Jonsson, säger Urban Westbye. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".