Johanna Bogfors
Johanna Bogfors jobbar med att sprida "skolkärlek" till skolor runt om i Sverige. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Skola

"Skolkärlek" räddar elever i riskzonen

Johanna Bogfors: Resultaten har ökat jättemycket
6:10 min

I Åre kommun har metoden "skolkärlek" förbättrat skolresultaten. Fler elever går ut gymnasiet och på Mörsils skola har betygen blivit bättre.

Många elever hoppar av gymnasiet. Nästan en fjärdedel av Sveriges gymnasieelever fullföljer inte sin utbildning, och lite mer än var tionde niondeklassare saknar behörighet för att ens komma in på gymnasiet.

Men ett lyckat projekt i länet har mer än halverat avhoppen i de kommuner som är med. I Åre, först på Åre gymnasieskola och sedan på Mörsils skola, har personalen arbetat med en metod som kallas för "skolkärlek". 

– Resultaten har ökat jättemycket, berättar Johanna Bogfors som idag är lärare på Mörsil skola och den som myntat begreppet skolkärlek.

Begreppet "skolkärlek" föddes i och med ett Plug in-projekt, där målet var att hitta en metod som ska få fler elever att klara av skolan. "Skolkärlek" handlar om lärarnas bemötande, och enkla små grejer som kan göra så mycket.

– Vi som lärare ska vara professionella. Ha ett varmt bemötande, möta eleverna med engagemang, nyfikenhet och värme. Har man en god relationen växer intresset att lära.

Under åren som skolorna har jobbat med "skolkärlek" har resultaten blivit bättre. Fler klarar av gymnasiet och på Mörsils skola har meritvärdet ökat.

Kan du ge ett exempel, vad kan skolkärlek vara?

– Skolkärlek genomsyrar hela dagen, hela verksamheten, alla möten med eleverna. Det kan vara att man möter alla och tittar i ögonen och säger godmorgon i korridoren när de kommer. Man kan lägga armen runt en axel och säga "Hej, hur är det med dig idag?".

Nu är Johanna Bogfors och ytterligare tre personer anställda av Skolverket för att sprida kunskapen och metoden att jobba med "skolkärlek" till andra skolor i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".