Delade länkar till högerextrema sajter på Facebook.
Härjedalspolitikern Billy Anklew delade länkar till högerextrema sajter på Facebook. Foto: Matt Rourke
Politik

M-politiker delar artiklar från högerextrem sajt - moderat regionråd tar avstånd

Christer Siwertsson (M): Det är tydligt främlingsfientligt
2:28 min

Kommunala bostadsbolaget Härjegårdars styrelseordförande Billy Anklew (M) har delat artiklar från högerextrema sajter på sin Facebook-sida.

RÄTTELSE: Christer Siwertsson är förste vice ordförande i styrelsen för Region Jämtland Härjedalen. Inte som vi tidigare skrev vice förbundsordförande för Moderaterna i Jämtlands län. Han har tidigare suttit i förbundsstyrelsen för Moderaterna men gör det inte längre.

– Jag tycker inte om de här länkarna. De är tydligt främlingsfientliga, det tar jag absolut avstånd ifrån, säger Christer Siwertsson, moderat och förste vice ordförande i styrelsen för Region Jämtland Härjedalen till P4 Jämtland.

Billy Anklew, som är styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget i Härjedalen, har delat många artiklar från vanliga tidningar som ofta handlar om problem med migration på sin Facebook-sida. Men han har också delat artiklar från Fria Tider som är en sajt med kopplingar till högerextrema organisationer.

Det handlar bland annat om en artikel skriven en finländsk professor som anser att Sverige är ett större hot än Ryssland på grund av att Sverige tagit emot många flyktingar.

Billy Anklew har också delat en artikel från SD-anknutna tidningen Samtiden som retoriskt ställer frågan om den tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt kommit för billigt undan för en misslyckad migrationspolitik.

Anklew har också delat inlägg från den kritiserade Facebook-gruppen Stå upp för Sverige. Bland annat ett med en bild på centerledaren Annie Lööf och texten "Trettio miljoner muslimer...fler våldtäkter, misshandlade pensionärer, personrån och självmordsbombare".

– Jag tycker att det är bra om man ser andra vinklar. Det kan vara nyttigt att se hur andra skriver och tycker. Man behöver inte läsa om man inte vill, säger Billy Anklew till P4 Jämtland.

Han tycker inte att han har en främlingsfientlig agenda.

– Jag har drivit firma i många år. Sista sex åren har jag haft sex invandrare. Förra året hjälpte jag två familjer att få hit sina fruar och barn. Så det tycker jag inte, säger han.

Är det moderat politik som han länkar till?

– Det här är absolut inte moderat politik, säger Christer Siwertsson, moderat och förste vice ordförande i regionstyrelsen för Region Jämtland Härjedalen.

För ett par år sedan sparkades Billy Anklew ur Moderaternas fullmäktigegrupp i Härjedalens kommun eftersom hans partikamrater inte ansåg att han var lojal mot gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".