Förskolans dag
Förskolans dag firades på förskolan Kärven borta i Torvalla. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Stadsplanering

Upp till 18 nya förskoleavdelningar i Åre kommun

Kommunen: Vi tar i lite extra när vi ändå bygger
1:28 min

Uppemot 18 nya förskoleavdelningar planeras i Åre kommun de kommande åren.

I Mörsil har kommunen sökt bygglov att utöka de nuvarande 2 avdelningarna till 5-6 stycken. Likaså i Undersåker, där ett nybygge kommer utöka 2 befintliga avdelningar till 6.

Samtidigt prövar kommunala Årehus nu möjligheterna att på en tomt mellan Duved och Åre bygga en förskola med kapacitetet med upp till 10 avdelningar.

– Vi har ett antal år haft en begränsning i antalet förskoleavdelningar i vissa områden. Vi ser att vi måste bygga för att rymmas, vi klarar idag inte att tillhandahålla förskoleplats inom den lagstadgade fyramånadersgränsen för några familjer, säger Lottie Corrias Näslund som är barn- och utbildningschef på Åre kommun.

Finns det tillräckligt med personal för det här?

– Det är nästa utmaning. Vi tror att nya och fräscha förskolor med bra och stimulerade både lärandemiljöer och arbetsmiljöer också kommer vara en attraktiv arbetsmiljö som man söker till, säger hon till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".