Varningsskylt för asbest.
Det är förbjudet att importera asbest till Sverige Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Misstänkt miljöbrott

Andra gången Fortum anmäls för import av asbest - från samma företag

Åklagaren: Det har självklart betydelse
1:21 min

Det är andra gången som energibolaget Fortum åtalsanmäls av Kemikalieinspektionen för att ha importerat det förbjudna ämnet asbest.

– Om Fortum visste att det hänt tidigare borde man försökt styra upp sin leverantör så det inte hände igen, säger Marcus Hagberg, inspektör vid Kemikalieinspektionen till P4 Jämtland.

För fyra år sedan anmälde Fortum själv till Kemikalieinspektionen att företaget av misstag fått en leverens med varor som innehållit asbest och att försändelsen skickats tillbaka till Ryssland. Även då rörde det sig om leveranser till två kraftverk i Jämtland.

Efter det har Fortum fortsatt beställa varor från det ryska företaget.

I februari polisanmälde Elektrikerförbundet att uppemot 25 av deras medlemmar, totalt ett 40-tal arbetare, utsatts för asbest i samband med byte av generatorer i tre vattenkraftverk - två i Jämtland och ett i Ånge.

Enligt Fortum är det inte själva varorna som innehåller asbest utan de ska ha kontaminerats av asbestfibrer i emballaget.

I början av augusti gjorde Kemikalieinspektionen en åtalasanmälan och ärendet ligger nu hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Den anmälan som Kemikalieinspektionen gjorde för fyra år sedan lades ned. Att Fortum fortsatt använda sig av samma leverantör kan vara försvårande i den nya utredningen som just inletts.

– Det är ju självklart att det har en betydelse, säger åklagare Christer B Jarlås.

Fortum har avbrutit samarbetet med det ryska företaget och företagsledningen avböjer att kommentara uppgifterna i avvaktan på åklagarens bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".