Skylt parkering
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Grovt tjänstefel

Tjänsteman avskrev egna parkeringsböter - nu inleds rättegången

Åklagare: Han var jävig och har tjänat på det
3:24 min

En högt uppsatt kommuntjänsteman avskrev sin egen och andras parkeringsböter. Han är åtalad för grovt tjänstefel. Under tisdagen inleds rättegången.

En unik rättegång som handlar om både egen vinning och jäv, enligt vice chefsåklagarare Eva Lena Rimér. 

– Det här gäller ju att han beslutat att undanröja två parkeringsanmärkningar. Den ena hade han fått själv, säger hon. 

– Han tjänade också 800 kronor på det och det är ju inte någon jättehög summa, men det innebär iallafall att han dels har beslutat trots att han var jävig och han har tjänat ekonomiskt på det.  

Tjänstemannen erkänner att han avskrivit böterna. Men i polisens förhör säger han att han avskrivit parkeringsböter, som han ansett varit felaktiga, rutinmässigt under många års tid och att det görs på liknade sätt i många andra kommuner.

Mannens arbetsgivare har en annan bild. Personalchefen i berörd kommun säger till P4 Jämtland att man ser allvarligt på det inträffade och att man delar åklagarens bild av vad som har skett.

– Han har tilldelats en skriftlig varning för att han begått ett fel i tjänsten. Han har återtagit parkeringsavgifter på felaktig grund, säger personalchefen.

Tjänstemannen fick den skriftliga varningen i våras och han har tillsvidare fråntagits arbetsuppgiften att hantera parkeringsböter, men man kommer inte vidta några andra åtgärder om han döms i tingsrätten.

Eva Lena Rimér vill inte uttala sig om vilket straff åklagaren kommer att yrka på.

– Det vill jag inte uttala mig om i förväg, men i allmänhet rör det sig om böter, säger hon.

P4 Jämtland har varit i kontakt med tjänstemannens försvarsadvokat, men han har avböjt att kommentera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".