Porträtt på man utomhus
Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Debatt

Bosse Svensson (C): Asylsystemet ett humanitärt haveri

Bosse Svensson (C): Det är samhällsekonomiskt vanvett
2:28 min

Kommunpolitikern Bosse Svensson (C), som också är god man, riktar hård kritik mot svenska myndigheters behandling av afghanska ungdomar.

"Asylsystemet är ett humanitärt haveri att skämmas för". Det är rubriken på en debattartikel som publicerades under måndagen i Dagens samhälles nätupplaga.

Bosse Svensson är själv god man åt en asylsökande ensamkommande från Afghanistan som kom till Sverige 2015.

– Han har väntat i 1 år och 10 månader på att få någon slags besked om sin framtid och bara det i sig är fullständigt förkastligt att man har sådana väntetider, säger han till P4 Jämtland.

Han är också kritisk till hur processen kring migrationsutredningarna fungerar, där han som god man personligen måste följa med på långa resor för exempelvis knäröntgen.

– Jag har suttit i bil och tåg hundratals mil runtomkring för att få ihop en enda asylutredning i min roll som god man och så multiplicerar man det med kanske 10 000. Bortsett från att det humanitärt är en total katastrof så är det här systemet samhällsekonomiskt vanvett, säger Bosse Svensson (C).

Migrationsverket har avböjt att kommentera saken under tisdagen och säger sig återkomma under onsdagen med en eventuell kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".